Москва, 30 септември – AiF-Москва.

Руският президент Владимир Путин подписа укази за признаване на Херсонска и Запорожка област за независими територии.

Съответните укази на ръководителя на Руската федерация бяха публикувани на 29 септември на официалния портал за правна информация.

Руският лидер призна независимостта на Запорожие и Херсонска област, позовавайки се на резултатите от референдумите и устава на ООН.

Днес в 15.00 часа в Москва ще бъдат подписани споразумения за присъединяване на нови територии към Руската федерация.

Преди ден в столицата пристигнаха ръководителите на републиките на Донбас, както и на Херсонска и Запорожка област . Това съобщи заместник-началникът на администрацията на Херсонска област Кирил Стремоусов.

Москва, 30 септември – AiF-Москва.

Територията на Запорожие ще стане субект на Руската федерация като регион, временна столица ще бъде Мелитопол, каза Владимир Рогов, член на главния съвет на администрацията на Запорожка област, предава РИА Новости.

Сега областният център на региона, град Запорожие, остава под контрола на украинските войски, отбеляза той.

Рогов също подчерта, че Мелитопол ще изпълнява функциите на столица временно, до освобождаването на Запорожие, след което този град ще бъде столица.

По-рано беше съобщено, че в Запорожка област след обработка на 100% от бюлетините 93,11% от участниците в референдума са гласували за присъединяване към Руската федерация.

По предварителни оценки този показател е 96,78% в Мелитопол, 94,10% в Бердянск и 95,25% в Енергодар.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви , че правната система и изпълнителната власт на Руската федерация са готови за навлизането на нови региони.