На 25 декември руският президент Владимир Путин посети корабостроителницата “Северная верфь” в Санкт Петербург, където проведе церемония по вдигане на знамето на фрегатата “Адмирал Головко”, малкия ракетен кораб “Наро-Фоминск” и морския миночистач “Лев Чернавин”. Те се присъединиха към руския флот.

В началото на церемонията президентът припомни, че преди две седмици в Северодвинск е провел подобна церемония на стратегическите подводници. „В съответствие с Военноморската доктрина продължаваме серийното производство и планираните доставки на ВМС на съвременни кораби“, отбеляза държавният глава.

Фрегати като „Адмирал Головко“ са основата на ударните групи на флота в далечната морска и океанска зона. Те са оборудвани с крилати ракети “Калибър”.

Корабът “Наро-Фоминск” ще може да нанася удари с крилати ракети с голям обсег. Такива кораби действаха на позиции на бойци в Сирия от Каспийско море. И сега те изпълняват бойни задачи в рамките на специална операция в Украйна.

Миночистачът “Лев Чернавин” има уникален корпус. Поръчано е строителството на още 10 такива кораба.

„Въвеждането на най-новите кораби във флота е доказателство, че нашата корабостроителна индустрия е във възход и навлиза в ритмично, масово производство на бойни кораби от различни класове. Това е най-важната, фундаментална стъпка за възраждането и развитието на нашето корабостроене“, отбеляза Путин.

Президентът припомни, че в различна степен на готовност са още пет фрегати, осем корвети, 13 малки ракетни кораба и 50 други кораба.

По думите на държавния глава, в Северодвинск в Севмаш за три години ще бъдат построени три атомни подводни крайцера „Борей-А“ и три многоцелеви атомни подводници „Ясен-М“.

В Адмиралтейските корабостроителници в Санкт Петербург се произвеждат шест дизелови подводници, както и патрулни кораби за Арктическата зона, включително за безопасността на корабоплаването по Северния морски път (СМП). Нови фрегати се строят в Северная Верфь. А до 2035 г. ще бъдат доставени серия корвети с малък и среден водоизместимост.

В Татарстан в Зеленодолския завод се строят малки ракетни и патрулни кораби. В корабостроителницата в Керч има два универсални десантни кораба и малки ракетни кораби за Черноморския флот.

Путин кораби
На 25 декември Владимир Путин посети корабостроителницата “Северная верфь” в Санкт Петербург Снимка: РИА Новости / Сергей Карпухин

В Калининград в корабостроителницата “Янтар” се правят два големи десантни кораба. До 2035 г. ще бъдат произведени още седем такива кораба.

В Ленинградска област заводът Пела завършва строителството на три малки ракетни кораба за Балтийския флот. А морските миночистачи са в Средне-Невската корабостроителница.

В Далечния изток, в Хабаровския край, Амурската корабостроителница е поръчала шест корвети и четири малки ракетни кораба. Обмисля се вариант за изграждане на фрегати там.

„Такава систематична работа ще осигури устойчиво развитие на предприятията от индустрията и свързаните с тях компании, а това ще означава допълнителни инвестиции в регионалната икономика, нови работни места и модерни технологии, включително за гражданското корабостроене. Непременно ще реализираме всичките си планове за корабостроене и ще укрепим качествено военноморската мощ на Русия във всички стратегически направления и в районите на Световния океан“, каза президентът.

Той също така уточни, че фрегатата „Адмирал Головко” ще се присъедини към Северния флот, а ракетният кораб „Наро-Фоминск” и миночистачът „Лев Чернавин” към Балтийския флот. „И разбира се, според старата морска традиция ви желая седем фута под кила!“ – обобщи Путин, пише АРГУМЕНТИ И ФАКТИ.