МОСКВА, 24 юли. /ТАСС/. Руският президент Владимир Путин подписа закон, забраняващ операциите за смяна на пола в Русия. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация.

Документът изменя закона за основите на защитата на здравето на гражданите и го допълва с нов член, забраняващ медицински интервенции, както и употребата на лекарства, насочени към промяна на пола. Тази забрана обаче не се отнася за интервенции, свързани с лечение на вродени аномалии и малформации, както и генетични и ендокринни заболявания, свързани с нарушено формиране на половите органи при деца. Решението за извършване на такива интервенции ще се взема от медицински комисии на медицински организации, подчинени на Министерството на здравеопазването.

Приетият закон установява още, че смяната на пола от един от съпрузите е основание за прекратяване на по-рано сключения от него брак. Освен това лицата, които са сменили пола си, според документа няма да могат да бъдат осиновители и настойници на деца.

Новите норми, както се отбелязва в придружаващите документи, ще спомогнат за защитата на конституционните морални и семейни основи на руското общество, както и за запазването на здравето на руските граждани, особено на децата.

Законът влиза в сила от деня на публикуването му. В същото време неговите норми няма да се прилагат за лица, които са сменили пола си преди влизането в сила на закона.