Путин обяви частична мобилизация в Русия

0
442

Москва, 21 септември – AiF-Москва.

Ръководителят на Руската федерация Владимир Путин обяви частична мобилизация в Руската федерация. На наборна военна служба ще подлежат само гражданите, които в момента са в запаса.

„На първо място, тези, които са служили във въоръжените сили, имат определени военни специалности и съответния опит“, уточни президентът.

Съобщава се още, че призованите за военна служба ще преминат допълнителна военна подготовка, преди да бъдат изпратени в частите. Мобилизираните ще получат възнаграждения и статут на военнослужещи по договор, уточни президентът.

Отбелязва се, че мобилизационните дейности започват днес.

 

Припомняме, че във вторник Държавната дума измени Наказателния кодекс на Руската федерация относно наказанието за неявяване на военна служба по набор или дезертьорство под формата на лишаване от свобода до 10 години. 

По-рано Путин заяви, че Русия винаги ще защитава  националните си интереси, оставайки суверенна държава, която провежда независима политика.

Шойгу инструктира да се пристъпи към изпълнение на указа за частична мобилизация в Руската федерация

Москва, 21 септември – AiF-Москва.

Ръководителят на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу възложи да се пристъпи към изпълнение на указа на президента на Руската федерация за частична мобилизация. Това се съобщава РИА Новости .

„Подписах директивата, определени са задачите по всички предмети, дадени са указания на Генералния щаб за реда за провеждане на мобилизационни мерки във войските и силите“, каза Шойгу по време на заседание на съвета на отбраната. отдел.

По думите му базата за мобилизационно развръщане на съединенията и военните части, военните комисариати и укрепителният апарат са готови за мобилизация. Министърът възложи да се организира оповестяването на гражданите, борбата с провокациите и да се засили охраната на зоните за предупреждение и сборните пунктове. Както отбеляза началникът на ведомството, мобилизираните ще получат статут на военнослужещи по договор и същото ниво на заплащане. По време на частичната мобилизация въоръжените сили на Руската федерация ще приложат на практика опита, придобит по време на ежегодните стратегически учения, каза Шойгу.

На 21 септември руският президент Владимир Путин подписа указ за частична мобилизация в Русия. По-рано Сергей Шойгу отбеляза, че по време на мобилизацията се планира да бъдат мобилизирани 300 000 резервисти. Всички те ще преминат обучение, преди да бъдат изпратени в зоната за специална операция. Според ръководителя на Министерството на отбраната частична мобилизация е необходима преди всичко за контрол на линията на съприкосновение, както и на освободените територии.

Днес Министерството на цифровото развитие на Руската федерация отрече информацията, че призовките в рамките на частичната мобилизация ще бъдат изпратени чрез държавните служби. Според Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана на Държавната дума, гражданите, подлежащи на частична мобилизация, могат да се движат из страната, преди да получат призовка.

По-рано беше съобщено, че в Санкт Петербург е открита първата комисия за частична мобилизация .

Воюваме с НАТО. Какво каза Сергей Шойгу за загубите и частичната мобилизация

Главната задача на руската специална военна операция се изпълнява, прави се всичко възможно за нейното решаване, каза министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу в интервю за телевизионния канал “Россия-24”.

Относно частичната мобилизация

Руският министър на отбраната отговори на въпроси относно обявената днес от президента частична мобилизация. Както обясни Сейгей Шойгу, това е необходимо преди всичко за контрол на линията на съприкосновение от 1000 км и на освободените територии: „Естествено, това, което е отзад и това, което е там, по тази линия, трябва да бъде фиксирано, тези територии трябва да бъдат контролирани. И, разбира се, на първо място се работи за това – имам предвид частична мобилизация.

Според министъра мобилизационният ресурс на Русия е почти 25 милиона души. Малко над 1% от него ще легнат за частична мобилизация – това са служили, имат военно-отчетна специалност, боен опит, обясни началникът на военното ведомство. „Ще бъдат повикани 300 хиляди резервисти. Веднага искам да кажа, че това не е еднократно нещо. Това е работа, която ще бъде извършена по план, тя не предвижда толкова широк комбайн, сито, за да улови всички бързо “, подчерта Шойгу.

За никаква мобилизация на студенти, които учат във ВУЗ-ове, не може да става дума и „няма да се стигне в никакъв случай“, увери министърът. Също така според него тези, които сега служат на наборна служба, не подлежат на мобилизация и насочване към зоната за специални операции.

За загубите

Руският министър на отбраната говори за загубите в Украйна. „Загубите ни до момента са 5937 загинали. И тук отново и отново не мога да не отбележа нашите момчета, които смело изпълняват своя дълг. Не мога да кажа достатъчно за нашите лекари, от общия брой ранени над 90% се върнаха на служба. Това са момчетата, които преминаха през нашите болници, медицински заведения и се върнаха на служба и продължават да служат “, каза Шойгу в ефира на Русия-24.

Той разказа и загубите на другата страна. В началния етап украинските войски са били около 200 хиляди души, от 24 февруари Украйна е загубила, според Шойгу, общо над 100 хиляди – 61 207 души са убити и 49 368 са ранени, тоест половината от армията.

Отделно той се спря на загубите на чужденците, които воюват в Украйна. Останаха малко повече от хиляда чуждестранни наемници, повече от 2 хиляди, воювали за Украйна, вече са загинали, каза министърът. „Не можем да не говорим за инструкторите, но не само за инструкторите, а за наемниците“, каза Шойгу. Днес са останали малко над хиляда. Някой си тръгна, някой умря, повече от 2000 наемници загинаха.

Относно Запада

Руският министър на отбраната отделно подчерта, че по време на спецоперацията Русия воюва не толкова с Украйна, колкото „с колективния Запад“, страните от НАТО. Западното командване от 150 военни специалисти всъщност се намира в Киев, което ръководи всички операции, каза Шойгу.

Той обясни, че Украйна е изчерпала собственото си оръжие, останало от съветско време. Много европейски страни, които също имаха съветско оръжие, „изчистиха всичко, което имаха, всички складове и ги почистиха старателно“, прехвърляйки оръжия в Украйна. Но когато министърът говори за конфронтация с колективния Запад, той говори и за тези доставки. „Когато говорим за това, имаме предвид не само оръжията, които се доставят в огромни количества (ние естествено намираме методи за борба с тези оръжия), но и, разбира се, системите, които съществуват. Това са комуникационни системи, системи за обработка на информация и системи за разузнаване, сателитно разузнаване“, каза Сергей Шойгу.