МОСКВА, 27 април. /ТАСС/. Руският президент Владимир Путин заяви, че се е договорил с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за развитието на двустранните отношения, основното от които е задълбочаването на сътрудничеството в икономиката и търговията.

По време на церемония по доставката на ядрено гориво в Аккую Путин разказа за съдържанието на телефонния си разговор с Ердоган в четвъртък. „Естествено, освен сътрудничеството в областта на мирния атом, обсъдихме и други актуални въпроси от развитието на целия спектър на руско-турските отношения и в тази връзка бяха постигнати редица принципно важни съвместни договорености“, подчерта Путин.

„Основното е, че се съгласихме да задълбочим допълнително сътрудничеството в икономиката и търговията, да стимулираме прогресивния растеж на двустранната търговия, която надхвърли 62 милиарда долара към края на 2022 г., както и да насърчим притока на насрещни инвестиции и да помогнем на бизнеса структури на двете държави навлизат взаимно на пазарите“, каза руският лидер.

Русия ще достави на Турция строителни материали за възстановяване след земетресението

Руската федерация скоро ще достави голяма партида строителни материали на Турция за възстановяване след земетресението, каза руският президент Владимир Путин в четвъртък на церемонията по доставката на гориво за АЕЦ “Аккую”.

Той подчерта, че Руската федерация искрено съчувства на Турция, която преживя мащабни земетресения с много жертви и разрушения. „Наясно сме с трудните задачи, които турското правителство, президентът на Турция трябва да решат по отношение на възстановяването на инфраструктурата, жилищата, социалните съоръжения и сме готови да продължим да оказваме на нашите турски партньори необходимото съдействие и съдействие“, Путин казах.

„В частност, беше взето решение в близко бъдеще да се достави на Турция голяма партида руски строителни материали“, добави той.

Президентът на Руската федерация отбеляза, че турският строителен сектор е много добре развит, както и производството на строителни материали, „но днес има специална ситуация“.

Путин припомни още, че Русия е една от първите, изпратили спасителни екипи и медицински персонал в Турция, разположила е многопрофилна мобилна болница в един от най-засегнатите региони, където вече са лекувани над 13 хиляди души.

„И тази наша помощ, уверявам ви, е абсолютно искрена и незаинтересована. Ние винаги сме готови да протегнем приятелска ръка на нашите турски партньори“, завърши руският лидер.

Путин обеща на Турция да продължи надеждните доставки на газ и други енергийни ресурси

Руският президент Владимир Путин увери, че Руската федерация ще продължи да осигурява на Турция енергийни ресурси, преди всичко природен газ.

„Русия със сигурност ще продължи надеждно да осигурява на Турция енергийни ресурси, преди всичко природен газ“, каза руският държавен глава. В четвъртък чрез видеовръзка той участва в церемонията по доставката на руско ядрено гориво в турската АЕЦ “Аккую”.

Путин отбеляза, че “след като Akkuyu работи на пълен капацитет, Руската федерация, разбира се, ще доставя по-малко природен газ на Турция”. „Това днес е скъп продукт и тепърва ще поскъпва, а Турция ще се възползва от предимството на сила, която има собствена ядрена енергия, а ядрената енергия, както знаете, е една от най-евтините“, подчерта руският лидер.

Русия и Турция се договориха да увеличат обема на туристическите въздушни пътувания

уският президент Владимир Путин каза, че е обсъдил с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по телефона в четвъртък, включително изграждането на туристически връзки между страните.

„Двете страни подчертаха интереса си към по-нататъшно развитие на туристическия обмен. Както знаете, турските курорти са много популярни сред нашите граждани, миналата година повече от 5 милиона руснаци са посетили Турция. Разбира се, важно е да се създадат благоприятни условия за пътуване между двете страни страни и това В този контекст ние се договорихме да увеличим обема на двустранния въздушен транспорт“, каза Путин на церемонията по доставката на гориво за АЕЦ „Аккую“.