Публично ще обсъждат проект за поставяне на фотоволтаици на покрива на училище в Оброчище

0
236

Публично обсъждане на два проекта за енергийна ефективност ще се състои на 27 март в Балчик от 14.00 часа в кметството, ще бъдат подпомогнати с кредит до възстановяване на средствата по финансиращите процедури

Единият е за средното училище “Христо Смирненски” в село Оброчище, одобрен по Програмата за развитие на селските райони за 1.030 млн. лева. Залага въвеждането на четири мерки за енергийна ефективност върху основната сграда и физкултурния салон на училището. Ще бъдат поставени топлоизолация на фасадни стени и покрив, нова отоплителна система на принципа на термопомпа, съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, състоящо се от фотоволтаична система за производство на енергия за собствена консумация, както и система за съхранение на енергия.

Фотоволтаичната система ще бъде на покрива и свързана с вътрешната електрическа мрежа.

Другият проект, който ще бъде подпомогнат с кредитиране, е “Енергийноефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление на гр. Балчик, с. Кранево, с. Оброчище и с. Рогачево”, финансиран по Национален план за възстановяване и устойчивост, като след реализацията ще бъде постигнато не по-малко от 30 % спестяване на първична енергия. Почти 900 хиляди лева е необходимото финансиране.Сроковете за погасяване на двата заема от фонд ФЛАГ са до 24 месеца.

БНР