Народните представители продължават да тупат топката. Те вдигат на трупчета един законно издържан опит за провеждане на референдум. Това каза за БНР проф. Пламен Киров, преподавател по Конституционно право в Софийския университет.

Народното събрание разполага с около седмица, за да се произнесе по искането на партия „Възраждане“ за провеждането на референдум, който да отложи влизането на България в еврозоната с 20 години. Те са успели да съберат общо 470 хиляди валидни подписа.

“Законът е категоричен – след като има събрани над 400 хиляди подписа, Народното събрание трябва да вземе решение за провеждане на референдум. Ако не иска да изпълни закона, може да продължават комисиите да не се събират. Парламентът е единственият орган, който може да нарушава законите и нищо да не се следва от това”.

Не  е задължително текстът да мине през комисиите, тъй като това не е законодателен процес, отеляза проф. Киров.

“Възраждане“ най-вероятно ще се възползват от правото си да предложат внасянето на  проект за решение в дневния ред в началото на новия месец. Парламентът или ще гласува за провеждането му, или против.

Това, че няма решение от комисиите е едно извинение за подобни действия на председателя на Народното събрание. Той може да направи каквото си иска, тъй като има подкрепата на едно солидно мнозинство”.

Проф. Киров обясни, че парламентът не може да редактира годината, до която да се отложи влизането ни в еврозоната.

“Всяка редакция променя смисъла на въпроса”.

Политиците могат да направят кампания и да обяснят на българските граждани предимствата и недостатъците – т.е. да агитират за или против поставения въпрос, отбеляза още той.

“Първата хипотеза е, че политиците ги  е страх. Втората е, че не искат да си правят труда. След като се вземе решение за провеждане на референдум и се насрочи дата за гласуване, това би трябвало да бъдат датата, на която ще се проведат местните избори. Очевидно не искат да правят този интелектуален напън”.

Има и възможност да вземат решение за провеждане на референдум и да атакуват въпроса в Конституционния съд, напомни проф. Киров.

“Това е законосъобразната процедура”.

Той не вижда нищо противоконституционно във въпроса за референдума.

Проф. Киров отбеляза и факта, че само в Кипър и България не е проведен референдум за влизане в ЕС.: “Политическото съгласие на една шепа народни избраници не означава, че сме готови да влезем в еврозоната. Втриса ме като си помисля , че тези хора ще пипат Конституцията. Ще чакаме да се внесат три проекта за изменение. Засега има само най-общо говорене за желанието да се изменя Конституцията”.

https://trud.bg/

  1. Пламен Киров, професор по конституционно право, пред „Труд news“: От правовата държава остана една…
  2. Проф. Пламен Киров разкри кой стои зад ротационната сделка на ГЕРБ и ПП
  3. Проф. Пламен Киров: Депутатите отново поставиха каруцата пред коня
  4. Проф. Пламен Киров: Предложението за ротационен председател на НС е противоконституционно
  5. Проф. Пламен Киров: Ако не се състави редовно правителство, най-добре е изборите да бъдат…
  6. Бивш конституционен съдия: Ако не се състави правителство, изборите най-вероятно ще бъдат през юли
  7. Проф. Пламен Киров: Кирил Петков е доказан лъжец, който действа противоконституционно още като министър…
  8. Проф. Пламен Киров: Властта е създала фашистки закон! Така е действала Националсоциалистическата партия…