Подобно действие има характера на ядрен взрив в отношенията между две държави, няма значение кои са те. И то предвещава по-големи бури, например обявяване на война. Нищо чудно министър-председателят Петков да обяви война на Русия като следващ акт. Това каза за предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право и бивш конституционен съдия по повод изгонването от България на 70 руски дипломати, обявено от Кирил Петков.

„Има проблем с това решение. Доколкото виждам, то е еднолично решение на министър-председателя или на министрите от ПП – дотолкова, че коалиционните партньори, които все още са в правителството, не знаят такъв акт на МС. Един доказан лъжец, който действа противоконституционно още като министър в служебно правителство, и това е доказано а акт от Конституционния съд, продължава да гази Конституцията с кални ботуши.  Аз не виждам някакви пречки той да се развихри в оставащото му време и може би това е причината президентът на Републиката да иска да сложи край на това правителство в оставка като ускорява действията си“, заяви проф. Пламен Киров.

“Това нещо се обсъжда на високо ниво – то е политическо – в МС, с министъра на външните работи и тогава министърът на външните работи действа. Те са много по-малко от 70. Очевидно тук се гони всичко наред“, каза проф. Пламен Киров.

На въпрос дали има наказателна отговорност при такова решение, което не отговаря на реда, проф. Киров отговпори:  “Трябва да се разсъждава има ли организирана престъпна група на високо политическо ниво, която уврежда интересите и отбранителната способност на България. И тогава трябва Прокуратурата да се намеси, по нейна преценка, за престъпление срещу държавата.”  https://trud.bg/