• Кратка информация за политиката и войната за 16 февруари 2024 г.
Днес има интересни новини от украинския фронт. Разбира се, редовните читатели на моите коментари никак не са изненадани. Виж тези, дето висят по голите куки на украинската пропаганда, пак ги боли. Слизай от голата кука, гледай реално на света, говори Витанов. Не слушат шаранчетата, висят по голите куки. Боли ги и крякат. Повече – в раздела за войната в Украйна.
Караме нататък.
Какво става по САЩ?
1. Камарата на представителите отиде да си почива без да е разгледала въпроса с помощта за Украйна. Системите на пациента са спрени и както ви бе прогнозирано, пациентът отива да си отива. Юрдеците крякат.
2. Юрдеците могат да си крякат колкото си искат, ние да видим каква се очертава да е американската стратегия. Обичам да чета докладине на RAND, познати имах там, свестни аналитици. Интересното е, че RAND анализира случая, когато Русия губи войната. Дето има една приказка – за пълнота на анализа. Ние ще анализираме доста по-много вероятния случай, когато Русия печели войната. Основното за САЩ по света е да се противопостави на Китай и като така, трябва да нареди нещата в Украйна така, че да може да изтегли ресурси оттам и да ги хвърли срещу Китай.
3. Изтеглянето на американски ресурси означава, че те ще трябва да бъдат заменени с други ресурси. Иначе казано, каквото остане от Украйна трябва да бъде продължавано да бъде насъсквано против Русия, за да може мечката да се занимава, докато САЩ се занимават с Китай. Да де, ама не само аз чета докладите на RAND. И руснаците ги четат и си правят сметката. Правете си сметката и вие, какво ще остане от Украйна при това положение. От гледна точка на руснаците – трбва да остане колкото се може по-малко, за да нямат проблеми с насъскваните остатъци от Украйна в бъдеще.
4. За да може ефективно да се заемат с Китай, САЩ трябва да изпортят отношенита между Китай и Русия. Иначе сумарният потенциал на двете държави е по-голям от този на САЩ и САЩ няма да могат да се справят с Китай. Понеже отношенията трудно ще се изпортят, трябва максимално да се продължи конфликта в Украйна, за да се отслаби Русия, която да не може ефектвно да поддържа Китай в бъдещия сблъсък в Тихия океан. Иначе казано, RAND предписва война до последния украинец, после, след евентуалната загуба, насъскване на остатъците от Украйна срещу Русия и изчакване да порасне новото поколение украинци, които пак да бъдат хвърлени срещу Русия, за да се спре временното прекратяване на огъня и Русия да се занимава по западните си граници и да не гледа какво става из Тихия океан.
5. Ще излезе ли сметката на RAND? Като гледам логистиката – няма да излезе. Но кой ли съм аз, че да се меря с RAND?
Караме нататък
Да видим, какво ни казва лорд Кейнс днес
Джон Мейнард Кейнс (ден 17)
… Когато натрупването на богатство вече не е от голямо социално значение, ще има големи промени в морала. Ще успеем да се отървем от много от псевдоморалните принципи, които са ни измъчвали в продължение на двеста години, чрез които сме възхвалявали някои от най-отвратителните човешки качества в най-висши добродетели……
Оглеждаме се и виждаме колко прав е Кейнс. Гледаме – Мухльо Татин Мамин пак катастрофирал с ферарито, купено от тати. Нищо, тати ще му купи друго, добро е момчето, парици има. Джукиета Силиконова Хилауронова дефилира из телевизиите. А-а-а-а, добро е момичето, мама и тати парици имат, значи е добро. А ония там, дето трябва да учат децата, те са нищо, щото не са натрупали парици. Я да видим Дупетат Депутатов Продайнародников. И той парици има и той е добър. Да се взираме ли в Мошенгийчо Частенклубски? Я по добре – не, че добро е момчето, парици има.
Така, че накъдета и да се обърнене, виждате колко прав е Кейнс. Какъв е изходът? Кейнс ви го казва – натрупването на богатство трябва да няма такова голмо социално значение. Може ли да се направи това? Ада, да-а-а-а-а, има много начини. А-а-а-а-а, Витанов, я да млъкваш! Между другото, казва Витанов, ако ещо трябва да бъде изхвърлено от учебниците по литература, то това са бай Ганьо и Андрешко. Да си ги учат студентите, децата не трябва да се възпитават в байганьовщина и андрешковщина. А в учебниците следва да се върнат други неща, които бяха изхвърлени.
Стига толкова за това.
Напред, към войните. Най – напред, войната в Газа. Знаете, какво ви е прогнозирано – победа за Израел в Газа, но дълга война, поради добре развитата мрежа на Хамас. Проблемът за Израел също ви го описах – насреща стои голяма мрежа, включваща Хамас, Хизбула и други организации и части от тая мрежа са вън от Газа, намират се в Ливан и други страни от региона.
И тъй – мрежата на Израел срещу мрежата на палестинците. И двете мрежи не са малки и са захранвани от външни сили с големи възможности. Което предполага дълга и кървава война. Знаете прогнозата ми – Израел ще победи в Газа и доста ще унищожи палестинската мрежа там. Но няма да успее да унищожи цялата палeстинска мрежа, чиито корени са далеч извън Газа.
Войната си върви. Израел призна за около 550 убити войници, подготвя се да атакува Рафа. САЩ гледат да си махнат тази криза от главата, че трябва да се занимават с Китай. Затуй предлагат да се прави палистинска държава. Нещо, което Израел не ще, защото това нма да му реши проблем с голямата антиизраелска мрежа в Близкия изток. И като атаката на Рафа е предстояща, въпросът е къде ще идат палестинците. Отговорът е ясен – ще ги натискат да бягат към Египет и Египет вече тихичко се гласи да прави лагери за пристигащите. Винаги съм казвал, че логистиката е велика средство за прогнози. Ето гледайте – Египет гласи лагерите за палистинци, значи се очаква поток от палестинци. Къде са събрани палестинците? Покрай Рафа. Значи, скоро можем да очакваме голяма израелска офанзива там. В допълнение Египет не ще много палестинци. И строи стена на границата с Газа, за да контролира потоците мигранти. Ето как всичко си идва на мястото и знаете, какво има да става в следващите седмици.
Гледаме. И си водим бележки.
Напред към другата война.
Там нещата си вървят, както са ви прогнозирани. Фронтът се движи на запад и още е е стигнал равновесната си точка. Руснаците влязоха в Авдеевка и боеве вече са модят в самия град. А това е най-укрепената позиция на украинската армия. Ама най-укрепената. Авдеевка – бившето военно градче на Донецк.
На фронта Сирски започна да действа. Хвърли резерви към Авдеевка, руснаците това и чакат – да се пострупат украински части на едно мсто. Месомелачката вдига рязко обороти. Утилизацията на украинското пушечно месо скочиот 4 бигади на месец на 5 бригади на месец. Очаква се да скочи още.
Както знаете, върху анализите ми за Украйна се наложи информационна тишина. Понеже, те не са успоредни на официалната линия – мълчим, извъртаме се, стискаме зъби и не ги публикуваме. Нищо старо не е забравено. По възрастните помнят определението за права линия
…Всяка линия, успоредна на Априлската линия на партията е права линия….
Тука същото. Правата линия е линията, успоредната на официалната линия. От тази гледна точка, прогнозита на Витанов са крива линия. А колко е права официалната линия, се вижда всеки ден.
И каква се вижда. Южната част на Авдеевка е пред падане. Има обкръжени доста украински части там, загубите са много големи. За тези, които четете прогнозите тук – нищо неочаквано. Точно това ви беше прогнозирано. Да напомня ли? До какво води системата “Таракан”? Е до това води. А какво идва след системата “Таракан”? Фон Молтке. Така.
Каквото остане от украински гарнизон, ще пробва да се барикадира в коксоимическия завод в югозападната част на Авдеевка. Руснаците ще го сринат с тежки авиационни бомби и прочутата бригада “Азов” ще бъде взета за втори път в плен (каквото остане от нея). За втори път след Мариупол.
По другите участъци на фронта положението също не е розово. Руснаците напредват към Курахово и Часов Яр, а също и на север, покрай Купянск. Това беше и очаквано. Системите на пациента са спрени и той се влошава. Украинската армия и държава са в логистична дупка и поради това фронтът върви на запад в търсене на нова равновесна точка. Логистиката предсказва отлична развитието на нещата.
Много ми е интересно следното. Колкото по-зле стана на фронта, толкова по-ярки перемоги са рисуват от украинските канали. Украйнският зрител се хипнотизира, за да не гледа как се разкъсват връзките в мрежите, поддържащи украинската държава и армия. Така, страданието му се отлага за известно време. Докато истината не се стовари с пълна сила върху главата му един ден. И тогава, ще видите в действие
Закон на Витанов: Страданието прави човека зъл.
Тука с колегите от RAND сме на едно мнение: Каквото остане от Украйна, ще прелива от злост към Русия. И ще може да бъде използване за реализация на американските интереси. Докато съществува. А ако спре да съществува – здраве да е. Ще се намирят други балъци, които ще бъдат набаламуркани да страдат, че да станат зли. А злобата, ще я насочим акъдето трябва. С малко логистика и математика. НЪл тъй? Найс, найс!
Стига толкова по тоз въпрос. Гледаме и си водем бележки.
Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 570 дни.
18 месеца са 549 дни. Над 18 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле. 19 месеца са 580 дни. Броячът върти.
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 673 дни. 22 месеца са 671 дни. 23 месеца са 701 дни. Над 22 месеца валидна прогноза. Броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнямайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ше ви направи прогноза, която ще е валидна 673 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.
Що де отнася до ковида, знете какво трябва да правите.
1. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая.
3. Не се очакват проблеми с ковида и до края на февруари. Няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпозни мерки. Юрдеците могат да крякат. Като направят прогноза за епидемия, която да е валидна 671 дни, тогава ще ги взема насериозно.
За грипа
Какво ви писах
1.1. Грипната вълна няма да е супервисока. Причината е разминаването на степента на заразване по области. Пловдив, Варна и Бургас са в съсояние на грипна епидемия, но София още не е. Ето ви го – налице е.
1.2. Разрастването на грипа в София ще почне да се компенсира от намаляване на обхвата в другите области с много население. Ето ви го -налице. Следва общо намаляване на заболеваемостта.
1.3. Така, че, в момента се намираме в пика на грипната епидемия и кой знае колко по-лошо не се очаква да стане. Ето ви го – налице е. Прогнозата, че ситуацията ще се подобрява, а няма да се влошава, се осъществява. Нма какво да се иска повече. Пикът ви бе прогнозиран коректно, прогнозирано е и докога се очаква да отмине.
2. Призователната част от прогнозата бе да се пазите.
2.1 Поже сме в пика на грипната вълна, до 20-ти февруари избягвайте кашлещи колкото можете и не ходете по места, където се събират много хора, ако е възможно. Защо така? Околопиковите сойности на заболелите продължават известно време. Почнаха преди 15-на дни и трябва още около 5 дни, за да има съществен спад. Тоест, докъм 20-ти февруари. Не остана.
2.2. Пазете се особено, ако сте в София. Там грипната вълна изостава малко и като се пазите, няма да и позволите да се вдигне прекалено високо. Което се и случва.
2.3. Укрепвайте си имунната система.
Та така. Прогнозите нека да си стоят така, както са направени, за да гледат всички какво е било прогнозирано и дали се случва това, както е прогнозирано. Ето, пред очите ви е всичко и се случва точно така, както е прогнозирано. Ако някой може да го направи по-добре, да го направи. Чакам прогноза, която да е валидна 673 дни. Кряканици не се броят.
Както знаете, тук се работи по Джон фон Нойман: Ще предскажем всички стабилни процеси и ще контролираме всички нестабилни процеси. Мисля, че ви убеждавам, че Хари Селдън не е фикция и че такова нещо ще се появи. Може и да е след 1000 години, но ще се появи.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.