От днес влизат в сила променените визови правила на Европейския съюз, съобщава сайтът на ЕС europa.eu.
Тези правила улесняват кандидатстването за получаване на виза за ЕС, както и туризма, търговията и бизнеса, като същевременно предоставят и повече ресурси за предотвратяване на рисковете от незаконна миграция и заплаха за вътрешната сигурност.
Новите правила се прилагат за пътници от всички страни, нуждаещи се от визи, за да пътуват до ЕС. Понастоящем става дума за 105 страни, чиито граждани трябва да имат визи, за да могат да отидат в ЕС. Нищо не се променя за страните, които пътуват безвизово до ЕС.
Промените в правилата касаят краткосрочните визи за 22 страни от ЕС, влизащи в Шенген, както и от асоциирани страни, като Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Единна краткосрочнна виза, издадена от една от тези страни, позволява пътуване из всички останали за 90 дни в който и да 180-дневен период.
Промените във визовите правила бяха одобрени от Европейския парламент и Европейския съвет миналия юни. От 2009 г. броят на молбите за виза за ЕС се увеличи с 57 процента от 10,2 милиона на над 16 милиона през 2018 г. В същото време процедурите за кандидатстване си останаха непроменени от 2010 г. и за ЕС бе необходимо те да бъдат направени по-малко тромави, като същевременно се запази същото ниво на сигурност и контрол.
Сега цената на издаване на визи се увеличава от 60 на 80 евро. За деца под 6 години е безплатно, а за малолетни между 6 и 12 години ще бъде наполовина от таксата за възрастни, тоест 40 евро. В допълнение сега става възможно страна членка на ЕС да премахне визовите разходи за непълнолетни между 6 и 18 години.
Според промените на правилата ще има опростяване на процедурата за кандидатстване за визи. Молбите ще могат да се подават до 6 месеца преди планираното пътуване, вместо досегашните 3 месеца, което позволява на пътниците да планират по-добре пътуването си. Ще е по-лесно получаването на визи за многократно влизане в ЕС с по-дълга валидност, от 1 до 5 години, което ще спести на често пътуващите време и пари, защото те ще кандидатстват за нова виза не толкова често. По отношение на тези визи за многократно влизане в ЕС честите пътници с положителна визова предистория ще получават визи за многократно влизане с постепенно увеличаване на периода на валидност от 1 година до максимално 5 години.
В повечето случаи молбите за визи ще могат да се подават директно от пътуващите в страната на пребиваване и ще могат да се попълват и подписват електронно. Досега се приемаха само хартиени молби. Това ще спести време и пари на пътуващите.
По отношение на нелегалната миграция новите правила въвеждат нов механизъм, свързващ визовата политика и сътрудничеството по реадмисия на незаконни мигранти. Това внася важен елемент в дискусиите на ЕС с партньорски страни. Според новите правила Европейската комисия ще прави редовна оценка за това как страните, които не са членки на ЕС, сътрудничат по въпросите на реадмисията. При тази оценка ще се взимат под внимание няколко индикатора, сред които брой нарешенията за връщане, издадени на граждани на дадена страна нечленка на ЕС; брой на действителните връщания на хора като процент от броя на издадените решения за връщане; броя на исканията за реадмисия, приети от страната нечленка на ЕС като процент от броя на отправените й искания за реадмисия; нивото на практическо сътрудничество в различните етапи на процедурата по връщане, в това число и съдействие за идентифициране на хората, които са незаконно в ЕС и навременно издаване на документи за пътуването обратно на тези хора. Ако трета страна сътрудничи достатъчно по въпросите за реадмисията и взимайки предвид цялостните отношения на ЕС с въпросната трета страна, ЕК може да предложи по-великодушно прилагане на някои разпоредби на визовите правила, като например по-ниски визови разходи, по-бързо обработване на молбите за визи и издаване на визи за многократно влизане с по-дълга валидност. Тези облекчения трябва да бъдат съгласувани със страните членки.
Новите правила няма да засегнат Обединеното кралство, което вече не е част от ЕС. През 2019 г. те бяха променени, за да предоставят на британските граждани безвизово пътуване до ЕС след Брекзит.

http://www.bta.bg/

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST