Прокурорът Васил Миков е открит мъртъв в жилището му

0
2578

Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Васил Миков е намерен мъртъв днес. Според прокуратурата той се е самопрострелял.

Ето официалното съобщение, което беше разпространено в края на работния ден: “Днес, 04.09.2019 г. в 15.35 ч. на тел. 112 е постъпил сигнал от член на семейството на Васил Миков – прокурор от Върховна касационна прокуратура, за това, че същият е намерен починал в жилището си в гр. София. По първоначални данни смъртта е настъпила след самопрострелване със законно притежаван от прокурор Миков пистолет. В жилището се извършва оглед, като на място са изпратени прокурор и дежурен прокурор.”

Медии съобщават, че сигналът за самоубилия се прокурор е подала дъщеря му, която го е намерила в жилището му в София.

Повече официална информация до този момент няма. Ако първоначалното съобщение се потвърди след самоубийството на военния прокурор Николай Джамбов през 2000 г. това ще е втори такъв случай в системата на прокуратурата.

Според негови колеги, които са го срещали преди седмици, бил унил – повече отколкото са свикнали да го виждат, но никой не коментира какво може да се е случило или какви са причините. Всички припомнят конфликтите му с Никола Филчев по времето, когато беше главен прокурор, заради критичния тон на Миков срещу управлението на институцията и че натискът тогама му е повлиял.

Кой е прокурор Миков

Васил Миков работеше в последните години до смъртта си в Инспектората на Върховната касационна прокуратура, но преди години беше окръжен прокурор на Варна, а след това и ръководител на Апелативната прокуратура на Варна.

Той e рoдeн нa 1 май 1958 г. Зaвършвa гимнaзия в Добрич прeз 1976 г. и ЮФ нa CУ „Cв. Климeнт Oхридcки“ прeз 1984 г. Рaбoти кaтo cъдия изпълнитeл, cъдия и прoкурoр в Бaлчик, Дoбрич и Вaрнa, къдeтo e първият aдминиcтрaтивeн ръкoвoдитeл нa Aпeлaтивнaтa прoкурaтурa дo 2006 г., cлeд което е назначен за обвинител във Върховна касационна прокуратура.

Миков е един от създателите на СДС в Добрич заедно с Йордан Куцаров, Румен Чамурлийски, Йосиф Маринов, Красимир Кастелов и др. Той бе сред първите служители на реда по време на странното самоубийство /според мнозина убийство/ в дома в с. Малина /1996 г./ на народния представител от БСП доц. Тодор Тодоров, председател на парламентарната комисия по земеделие по време на зърнената криза. Негови колеги от СДС в Добрич казваха, че е има за хоби огнестрелни оръжия.

След създаването на апелативните структури на съдебната система става първият апелативен прокурор на Варна. През 1999 г. след изтичане на мандата на главния прокурор Иван Татарчев, Миков беше кандидат за главен прокурор (издигнат от тогавашния председател на Върховния касационен съд Румен Янков) заедно с още трима и се класира втори при гласуването във Висшия съдебен съвет след Бойко Рашков, който беше избран, а Никола Филчев – трети. Президентът Петър Стоянов не подписа указа за назначаване на Рашков и при повторната процедура беше избран Филчев, за който беше известно, че е бил фаворитът на управляващия тогава СДС.

Конфликтът с Никола Филчев

По времето на Никола Филчев като главен прокурор, двамата влязоха в тежък конфликт, при който Миков беше подложен на натиск да спре с критиките и оплакванията към едноличния стил и методи на ръководство на прокуратурата.

Критичният тон на Миков като варненски апелативен прокурор провокираха остро негативната реакция на Никола Филчев. Публикация на “Капитал” от 2010 година припомня как е започнал мандата на главния прокурор: “Първото нещо, което прави на поста си, е да започне репресии срещу своите конкуренти в битката за поста и най-вече срещу Васил Миков. Той и съпругата му са подложени на постоянен психологически натиск, военни магистрати са изпращани във Варна, за да го заплашват…Паралелно започва психологически натиск срещу председателя на ВКС Румен Янков, който в крайна сметка не издържа и се оттегля като конституционен съдия.”

Миков е “изваден” от Варна и командирован временно като редови прокурор в Окръжната прокуратура на Кърджали. През април 2000 г. избухна взрив в кантората на съпругата му в Добрич. Тогава нотариус Анета Микова коментира пред медиите, че взривът не може да е целял унищожаване на нотариални документи, тъй като те се пазят в съда, а е по-скоро за сплашване, и че не изключва връзка на инцидента с натиска срещу съпруга й.

През 2002 г. Бойко Борисов (тогава главен секретар на МВР) назначи денонощна охрана на Миков, след като той съобщи, че убитият прокурор Николай Колев се опасявал от покушение и свърза убийството му с Филчев.

След приключването на мандата на Никола Филчев, Васил Миков премина във Върховната касационна прокуратура и повече не е коментирал публично старите конфликти.

61-годишният Миков е бил разведен и не е поддържал отношения с никого от своите колеги. Те го описват като затворен и саможив човек, напълно отдаден на правото и науката. Пишел научни статии на правна тематика. Колегите му го описват още като странен човек.

Единствените проблеми, за които са знели, че е имал, са свързани именно с развода му, който той преживял много трудно. Не е споделял за други проблеми освен самотата и смятат, че именно тази тежка лична драма е причината той да посегне на живота си.

https://www.dnevnik.bg / https://trafficnews.bg / http://epicenter.bg / ndt1.eu

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  3. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  4. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  5. БЪЛГАРИТЕ
  6. РИБОЛОВ
  7. ГЮВЕЧ
  8. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  9. България – Китай 中国保加利
  10. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  13. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА