Прокуратурата във Филаделфия поиска спирането на изборната лотария на Илон Мъск

0
5


Прокуратурата във Филаделфия, в щата Пенсилвания, поиска да бъде спряна изборната лотария на милиардера Илон Мъск, предаде Франс прес.

Мъск обяви, че връчва по един милион долара дневно на регистриран гласоподавател в ключов американски щат. Милиардерът подкрепя кандидатурата за президент на републиканеца Доналд Тръмп срещу тази на вицепрезидентката и демократка Камала Харис.

На 19 октомври Мъск връчи първи чек от 1 милион долара на гласоподавател в Пенсилвания.

По-рано днес президентът Джо Байдън, който гласува предсрочно за изборите на 5 ноември, определи като напълно неуместна инициативата на Мъск.

Прокурорът на окръг Филаделфия, основен град в Пенсилвания, обяви, че е започнал съответните процедури, за да спре лотарията.

Американското правосъдно министерство припомни на Мъск, че е незаконно да се дава възнаграждение на гражданин, за да гласува или да се впише в електоралните списъци. За това нарушение има глоби и затвор.

За да се участва в лотарията на Мъск, човек трябва да е регистриран гласоподавател в един от седемте ключови щата, за които се смята, че ще са решаващи за изхода от изборите на 5 юни. В допълнение избирателят трябва да подпише и петиция, отворена от Мъск в подкрепа на свободата на словото и правото за носене на огнестрелно оръжие, пише БТА.





Източник 24часа