Проект на НЧ “Дружба 1898” в с. Дуранкулак е одобрен за финансиране от “Ти и Lidl за нашето утре”

0
333

За шеста поредна година “Лидл България” финансира безвъзмездно проекти на неправителствени организации: сдружения, фондации, организации с нестопанска цел, читалища и училищни настоятелства.

Грантовата програма “Ти и Lidl за нашето утре” се изпълнява в партньорство с фондация “Работилница за граждански инициативи” и Българския дарителски форум.

В шестото издание на инициативата кандидатстващите за финансиране проекти са 219 от 75 населени места. Този път подкрепата е с 365 хил. лв. за 36 одобрени идеи в 21 населени места в страната.

В  направлене BeActive – за активен начин на живот и граждански активизъм, проектът “Здраве, активност, движение, за хората над 65 – приключение” на НЧ “Дружба 1898” в с. Дуранкулак е сред одобрените за финансиране в шестото издание на инициативата “Ти и Lidl за нашето утре”.

За подобряване на жизнения тонус и създаване на нови социални контакти за хората от Дуранкулак чрез организирането на 4 различни дейности проектът получава 6867 лв.

Дейност 1 – Облагородяване на двора на църквата „Св. Архангел Михаил”

През месец април ще бъдат монтирани пергола, соларно осветление – алтернатива на стандартното електрическо осветление, дървена маса и пейки за раздаване на храна по време на помени, обреди и празници, кошчета за боклук, засаждане на декоративни дървета, храсти, лози и многогодишни цветя.

Дейност 2 – Морето е на всички

През месец май 2024 г. по повод Световния ден на физическата активност – 10 май, ще бъде организиран излет на морския бряг с цел почистване, отдих, почивка, забавление на открито.

Дейност 3 – Състезание „Баба, дядо и внуче”

През месец август, в разгара на лятото, ще се проведе забавното състезание „Баба, дядо и внуче”.

Надпреварата включва 3 игри със спортен и логически характер.

Дейност 4 – Туристически маршрут с цел културен и религиозен туризъм

През месец септември 2024 г. като награда-подарък за всички активно участвали в осъществяването на проекта в предходните три дейности, с цел културно-познавателен религиозен туризъм е организирана двудневна екскурзия по маршрут: Аладжа манастир, Мадарския конник, Археологически резерват Абритус, Басарбовски скален манастир и Ивановски скален манастир „Св. Архангел Михаил”.