Продължава рубриката „Интересни истории от сватбите в Добрич“

0
477
В априлското издание служителите на ОП Обреден дом споделят още запомнящи се бракосъчетания, сключени в град Добрич
Сватбен ритуал между филипинка и добруджанец – Преди малко повече от 5 години младите хора, планирали да сключат своя граждански брак във Филипините, се оказват пред предизвикателството на едно от изискванията на филипинското законодателство. За разлика от сключването на брак в България, във Филипините е задължително всички младоженци да посещават курс по съвместно живеене, където научават правата, задълженията и отговорностите по време на брака. След обучението, успешно представилите се получават сертификат, който е част от комплекта документи за бракосъчетанието. Това обстоятелство възпрепятства организацията на събитието и същите предпочитат Добрич да бъде градът, в който изреченото заветно „Да“ да бъде част от тяхната сватбена история.
Бракосъчетания с клетви – В последните пет-шест години, въпреки сериозните ангажименти в организацията на сватбеното тържество, младоженците намират време да напишат свои сватбени клетви. В тържественият сватбен ритуал, провеждан от служителите на ОП Обреден дом е вплетен и този вълнуващ за младоженците и всички гости момент. С изричането на клетвата колкото и големи да са притесненията, колкото и треперещи да са гласовете, сватбеният ритуал се превръща в неповторим и запомнящ се завинаги.
В отделни части на Европа няма сватбена церемония, която да се провежда без заветните думи на младоженците, посветени един на друг. Да се каже само “Да” за тях отдавна е без значение. А да нарисуваш детайлно с думи чувствата си пред гости и роднини, е част от сватбения ритуал и истинско вълшебно изживяване.
В Япония сватбените обещания се обменят не само от младата двойка, но и от двата клана. От това следва, че всички роднини са отговорни за изпълнението на изречените думи.
Сватбеното обещание в Пакистан се дава едва на третия ден от празника.
Еврейката, за разлика от младоженеца евреин, не дава обещания пред олтара.
В мюсюлманските страни младоженците не полагат клетва един към друг, свещеникът прави всичко за тях. По време на сватбената церемония той обяснява подробно задълженията на страните.
Интересна е традицията на сватбените обещания в индуизма. Ритуалът е седем стъпки към любимия човек. Всяка стъпка на булката и младоженеца по пътя един към друг се подчертава от важни обещания.
Най-нетрадициони места за изнесени ритуали – През последните 15 години креативността на младите хора отвежда радостните обредници на различни и необичайни места, където да проведат официалната сватбена церемония.
Най-запомнящи са били ритуалите проведени
– сред зелените чемшири и артефакти в Стария Добрич;
– на градския стадион в Добрич;
– на палубата на яхта на пристана на пристанище Балчик;
– на морския бряг Дуранкулак, когато младоженец довежда до обредната маса младоженката от морето с джета;
– на скалите на Русалка;
– в двора на археологическия музей във Варна;
– до параклиса на нос Калиакра;
– в ареста на добричкото следствие.