Разследването за изясняване причините за инцидента с товарния кораб, който заседна край бреговете на местност Яйлата на 20 септември 2021 година, продължава под ръководството на Окръжна прокуратура-Добрич. От момента, когато корабът засяда в скалите край Камен бряг, работата по случая е възложена на следовател от Окръжния следствен отдел. Целта е да се установят факти и обстоятелства, касаещи извършено престъпление против транспорта.

„Това е само една от посоките на разследването“, заяви административният ръководител на Окръжна прокуратура-Добрич Радослав Бухчев, като очерта още две направления в работата на следователи и прокурори.

Прокуратурата е започнала работа по изясняване на въпроса има ли замърсяване на морската вода и дали са настъпили щети за природата. В тази посока са назначени редица експертизи, провеждат се разпити на служители на „Морска администрация“, Гранична полиция и служители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Окръжният прокурор на Добрич подчерта, че в хода на разследването на инцидента специално внимание се обръща на това дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и дали е налице бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местност Яйлата и региона.

Прокурор Радослав Бухчев уточни, че до момента в прокуратурата на Република България не са постъпвали сигнали или материали, засягащи катастрофата със заседналия кораб, от други държавни институции и по-конкретно от МОСВ. „Всички действия, които са предприети до сега, са във връзка с установените по закон правомощия на магистратите в района“, каза в заключение окръжният прокурор на Добрич. НДТ