Продължават археологическите разкопки на нос Чиракман

0
298

Археологическите разкопки на емблематичния нос Чеиракман ще продължат до края на месец октомври. Те се водят от д-р Велислав Бонев, гл.асистент в катедра „Археология“ на СУ „ Св.Климент Охридски“ и археоложката Елена Василева от Националния археологически институт с музей към БАН. Този екип работи заедно от 2016 година непрекъснато и досега е попадал на интересни експонати, които разкриват средновековните пластове на селището, намирало се някога на платото на н. Чиракман. В началото на разкопките в този сезон се работи в секторите: С 88/ ХХІІ и С 87 / ХХІІІ. Целта е да се стигне и да се проучат пластове от VІ в., както и как са свързвани отделните видове, обяснява д-р Владислав Бонев. “Откриват се находки от керамика, които се вписват в картографията на обекта. Все още сме в началото, но добрата новина е, че след зимата и сезоните до днес пласт от VІв. не е компроментиран като такъв от късно средновековната история и се отваря за добра работа на открито днес. През далечната 2016 година ние стигнахме до подовото ниво в тази структура”, добавя д-р Бонев.

“Източно се откриха нови зидове. Откритите находки досега през годините са описани, фотографирани, запазени и са доказателство за търговските отношения в миналите години, допълни д-р Владислав Бонев. Той допълни и имената към екипа: Калин Маджаров – към НИМ на БАН, Никола Русев – Научен институт от НИМ,гр.Русе, Константин Сталев – студент – археолог.

Важно е да добавим, че за резултатната работа на екипа положително влияние оказва и Проектът „ Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „ Наследство BG“. Разпределената научна инфраструктура ИНФРАМАТ, част от Националната пътна карта на България за научна инфраструктура, е подкрепена финансово от Министерството на образованието и науката. Археологическите проучванията на н. Чиракман се подкрепя всяка година финансово и от община Каварна.

Важна роля има и Историческият музей в града, който и тази година успя и почисти платото от тревните площи и храсти и създаде добри условия за работа. В нея се включиха и наети работници от Каварна. Целта е н. Чиракман да се превърне в място, което да предизвиква интерес не само към миналото на гр. Каварна, а и височината, от която се разкрива красивият изглед към н. Калиакра, околностите и безкрайната шир на морето,  интерес, който би засилил идването на туристи. Остава надеждата не само за нови открития този сезон, но и възможността да се стига до там по нов, лъкатушещ път, добавят от Община Каварна.