Проблемите на демографската криза бяха дискутирани в Кюстендил

0
4



Среща дискусия и информационен семинар на тема „Влиянието на демографските процеси в пограничните райони за националната сигурност“ се състоя в общинската администрация в Кюстендил. Срещата беше организирана от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

В дискусията се включиха кметът на Община Кюстендил Огнян Атанасов, областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов, кметът на Община Кочериново Станислав Горов, представители на общините Невестино, Бобов дол, Бобошево, Трекляно и Сапарева баня.

Изтъкнато беше, че демографската криза е изключително важна за пограничните общини, където населението продължава да намалява. „Застаряваме, ставаме все по-болни, а миграцията към чужбина и  големите центрове продължава“, каза Александър Пандурски.

Кметът на Кюстендил Огнян Атанасов подчерта, че районът на Кюстендил е на две граници и обезлюдява от трите страни – от българска, от сръбска и от страна на Република Северна Македония. Той подчерта, че когато едно населено място остане без достъп до адекватно образование, без чиста питейна вода и без здравеопазване, се превръща просто в територия. Атанасов призова за пореден път да се работи в посока за ново райониране на Югозапада, което също е свързано с обръщането на отчетените негативни тенденции в областта на демографията.

 

/ЛРМ/



Източник БТА