• Това е най-голямата жлеза в човешкия организъм, която допринася за изчистването на кръвта от токсини

Трудно може да се оцени важността на пълноценната функция на черния дроб, обясняват специалисти.

Това е най-голямата жлеза в човешкия оранизъм, която допринася за изчистването на кръвта от токсини, участва в регулацията на обмяната на мазнините и холестерола, в синтеза на многобройните ферменти, в изработката на различни хормони.

Изпълнява още десетки функции. Но е напълно излишно и безсмислено да се „чисти” черният дроб. Многобройните рецепти в мрежата в най-добрия случай не действат, в най-лошия – вредят на организма.

Черният дроб обаче е част от храносмилателната система, затова продуктите, които консумираме, значително му влияят.

Експерти посочват пет полезни продукта за черния дроб:

На първо място в рейтинга те поставят кафето!? Причината е, че тази напитка заради действието на съдържащия се в нея кофеин, понижава количеството аномални ферменти в черния дроб. Според експерти, хората, които пият по няколко чашки кафе на ден, са по-малко предразположени към чернодробни заболявания, включително рак, фиброза, цироза.

Кафето помага за забавяне развитието на различни чернодробни болести, в т.ч. най-токсазпространеното – мастна болест на черния дроб. Научни изследвания показват, че увреждането на черния дроб при любителите на кафето с такова заболяване е по-малко, отколкото при тези, които не употребяват кофеинови напитки.

А какъв вид кафе е за предпочитане – еспресо, разтворимо, турско, от кафе-машина, с мляко или каквото и да е още, по ваш личен избор. Няма особена разлика в тези варианти от гледна точка на влиянието върху черния дроб.

На второ място по полезност са листните зеленчуци, в т.ч. спанак, брюкселско зеле и т.н. Експертите отбелязват, че един от най-сериозните проблеми на черния дроб е натрупването на мазнини. Доказано е научно, че листните зеленчуци позволяват да се предотврати такова натрупване на мазнини.

Освен това те съдържат мощния антиоксидант глутатион, който помага за поддържане нормалната работа на органа. И не на последно място, употребата на голямо количество листни зеленчуци, като спанак и брюкселско зеле, помага за понижаване на теглото. Това безспорно е много полезно за черния дроб, пък и за целия организъм.

Мазната риба, като сьомга, сардина, риба тон и пъстърва, също са полезни за черния дроб. Причините за това са две. Първо, тези продукти са богати на омега 3 мастни киселини, а те влияят позитивно на нивото на мазнини в черния дроб. И второ, те предпазват или намаляват хроничното възпаление в организма, в т.ч. и възпалителните процеси в черния дроб.

Авокадо. Според научни изследвания, този плод съдържа химически вещества, които могат да забавят увреждането на черния дроб. Намазвайте си на филийка от меката част на узряло авокадо, посолете съвсем леко, пръснете отгоре лимонов сок и няма да повярвате колко вкусна и здравословна закуска е това. Основното предимство обаче е, че ненаситените мазнини на авокадото са много по-полезни от мазнините в кравето масло например.

Тиквените семки са богати на съединителна тъкан и полезни мазнини, които поддържат най-голямата ни жлеза. Учените са установили, че тиквените семки съдържат много антиоксиданти, които намаляват хроничното възпаление в организма, което е важно и полезно за здравето на черния дроб. Можете да ги размесите с други ядки и да си похапвате от време на време, а също така да ги добавяте в салати, както и в сутрешната закуска.

Враговете на черния дроб трябва да се знаят поименно:

Първо място в този антирейтинг-списък заема алкохолът. Разтварянето на алкохола е само една от всичките над 500 жизненоважни функции, изпълнявани от черния дроб. Това означава, че в спокоен режим на функциониране може да бъде обработено само определено количество алкохол. Препоръчва се 1 чаша вино да се пие в рамките на 1 час, не по-малко. Ако дозата е по-голяма, се получава сериозно натоварване на черния дроб. А последствията от честите злоупотреби със спиртни напитки са разрушаване на чернодробните клетки, натрупване на мастни отлагания в органа (омазнен черен дроб), възпаление (алкохолен хепатит), необратими сраствания (цироза) и дори рак на черния дроб. Експерти предупреждават, че е особено опасно да се смесват алкохол с лекарства. Например, едновременният прием на парацетамол и алкохол може да доведе до чернодробна недостатъчност.

На второ място по опасност за черния дроб е фруктозата. Съвременни научни изследвания показват, че употребата на фруктоза вместо захар, може да е много вредно за червата и черния дроб. Този вид подсладител все още го има по магазините. Не употребявайте фруктозата като самостоятелен продукт, т.е., отделно от плодовете, в които той поначало се съдържа. В противен случай може да се стигне до фиброза на черния дроб, както и до възпаление.

Фаст-фуд (бързо хранене). При честа употреба на бързо приготвени продукти, високото съдържание на мазнини в тях може да доведе до системно възпаление, което да се отрази на здравето на черния дроб и да доведе до цироза на този орган.

Различните пушени колбаси съдържат прекалено много наситени мазнини, които според научни данни са по-вредни за черния дроб, отколкото другите мазнини. Консумирани директно или върху пица и сандвич, те могат да доведат до фиброза.

Всъщност, можете от време на време да си позволявате по няколко парченца колбас. Ако например, на някакъв празник не сте се сдържали и сте консумирали повече пушени салами и пушено месо, на сутринта си направете закуска с овесени ядки, това ще балансира прекаляването от предишната вечер.

Месо от зайци, развъждани във ферми в промишлени мащаби. Обикновено заешкото месо се смята за диетично, тъй като съдържа малко мазнини и холестерол, много калций и фосфор. Обаче в промишленото производство в храната им се добавят антибиотици. А те са способни да предизвикат дисбиоза в червата и да увеличат с 23% риска от развитие на тежки нарушения на чернодробната функция.

Яна БОЯДЖИЕВА  https://zdrave.to

  1. Харвардски учен изследва кафето 20 години и разкри защо е толкова страхотно
  2. 10 ароматни факти за кафето
  3. Кафе с орален секс ще предлага заведение
  4. Кафене с таралежи отвори врати в Япония
  5. В орбита около Земята има и италианка с кафе машина
  6. Ето какво означава силната нужда от кафе и сладко – психологическо обяснение
  7. Създадоха кафе машина, която може да се носи в джоба
  8. Астронавтите на МКС вече ще могат да си варят кафе
  9. Американец създаде най-силното кафе в света
  10. Най-скъпото кафе
  11. Най-скъпата кафе машина в света
  12. Кафето ни кара да се обичаме
  13. Направиха кафе-капсула за многократна употреба
  14. Кафе и котки – идеалната комбинация!
  15. Кафето
  16. Кафето било полезно за мозъка и черния дроб
  17. Верига за кафе предлага кафе с морска сол
  18. Започна Световното първенство по варене на кафе
  19. КАФЕТО ПРЕДИЗВИКВА АМНЕЗИЯ
  20. Investor.bg: Американец забогатява от бурканче с кафе