На фона на  множеството от кризи в различен аспект се проведе  дебат относно бъдещето на Съвета на Европа и неговите институции в това число и Конгреса. Във връзка с това Конгресът настоява държавните и правителствени лидери да признаят териториалната демокрация и многостепенно управление като отличителен белег на европейската демокрация, засилвайки ролята на Конгреса.

Кметът Балтаджиева  поясни, че в изказванията  си всички делегати посочват уникалната позиция на Конгреса като пазител на ценностите на Съвета на Европа на местно и регионално ниво. Разполагайки с уникалната правна рамка на Европейската харта за местно самоуправление и опита в мониторинга на нейното изпълнение, Конгресът разполага със система за ранно предупреждение на Съвета на Европа по отношение на състоянието на демокрацията чрез препоръките, които изготвят в мисиите за наблюдение на Хартата.

Бе отправено искане за предоставяне на възможност за мониторинг на изборите на местно ниво по собствената инициатива на Конгреса, както и повишаване на човешкия и финансов ресурс за това.

През първата част на пленарното заседание Конгресът единодушно прие декларация по повод една година от войната на Русия срещу Украйна. Президентът Вербек  подчерта, че декларацията потвърждава решителната подкрепа на Конгреса за суверенитета, политическата независимост и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници.

Членовете на Конгреса приеха доклада относно повторните избори за регионални и областни съвети в Берлин, Германия. Дискутирана бе темата за въвеждане на възможност Конгресът да извършва мониторинг на изборния процес в съответната страна по своя инициатива, а не по изрична покана. Това бе и основното послание към държавите членки на Съвета на Европа. Обсъдено бе и укрепването на регулаторната рамка, гарантираща прозрачност и отчетност на финансирането на кампаниите и партиите, по-специално относно въвеждането на таван на разходите и по-нисък праг за оповестяване на даренията.

В периода на заседанията бе осъществена среща с постоянния представител на Република България към Съвета на Европа – Мария Спасова. Бяха обсъдени въпроси, свързани с мисиите на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ). Кметът на община Каварна потвърди, че в следващите дни предстои нова мисия, посещения и проверки в социални институции за лица с психични разстройства и умствена изостаналост. Разисквана бе и темата за липсата на координация между отделните нива на управление при подобни мисии и възможните причини за негативните заключения на експертите от КПИ. Кметът Балтаджиева предложи иницииране на съвместни срещи с представляващите домовете, местната власт и държавата.