Призьори на музикалния конкурс “Надежди, таланти, майстори” през септември в Добрич ще спечелят стипендии

0
376

Призьори на международния конкурс “Надежди, таланти, майстори” от 5 до 9 септември в Добрич, ще спечелят стипендии за бъдещото си обучение. Конкурсът е включен в Програмата  на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2022 година, съобщават от общината, която организира форума със съдействието на Министерството на културата.

Финансова подкрепа ще получат ученици от осми до дванадесети клас – до 18-годишна възраст, класирани на призовите три места като индивидуални изпълнители  на пиано, цигулка, виола, класическа китара.

С поканата “Подготвяйте се!” конкурсът продължава да приема заявки за участие. Жури под председателство на професор Виктор Чучков ще оценява младите инструменталисти от 6 до 35 години в надпреварата за Гран при. На конкурсната сцена се очакват и клавирни дуа, камерни ансамбли и други формации. В рамките на форума ще има майсторски класове.

Конкурсът събира за 25-ото си издание млади таланти под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов. Досега в младежкия празник на класическата музика са участвали инструменталисти от редица европейски държави, от Азия, Северна и Южна Америка и Австралия, посочват организаторите.

БТА