Европейските партньори да подкрепят финансово България и страните, близо до войната в Украйна, които приемат бежанци на своя територия. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред медии преди началото на неформалния Европейски съвет, който се провежда във Версай, Франция. Премиерът бе категоричен, че не може самостоятелно всяка страна членка да се справи с оказването на подкрепа на хората, които бягат от войната и затова е нужен общ европейски отговор.

Според министър-председателя Петков страната ни трябва да помисли и за сценарий, при който Русия спира доставките на газ. „Аз не вярвам, че ще се стигне дотам, но както вече неведнъж заявих, единственият начин България да се справи с такъв казус, е да спре експорта на ток в екстремалната ситуация. Хубавото е, че виждам разбиране от европейските колеги по темата“, отбеляза Кирил Петков. В тази контекст премиерът добави, че България активно работи както за приключването на изграждането на гръцката газовата връзка, така и се фокусира върху инвестиции в алтернативни източници на енергия като геотермалната и соларни батерии. С всички тези действия страната ни ще постигне целта за енергийна независимост, каза българският премиер.

В отговор на журналистически въпрос каква е позицията на страната ни за общ европейски заем заради рекордните цени на газа, Петков заяви, че следва да се обмисли грантов механизъм, чрез който общността ще покаже, че е готова да поеме разхода.

„Мястото на Украйна със сигурност е в Европейския съюз, въпросът е кога ще се присъедини към европейското семейство“, категоричен бе министър-председателят Петков.

По-рано през деня българският премиер разговаря с министъра на икономиката, финансите и индустрията на Френската република Бруно льо Мер. Срещата е продължение на разговора на Кирил Петков с френския президент Еманюел Макрон през февруари в Брюксел. Българският премиер и френският министър обсъдиха задълбочаването на двустранното икономическото сътрудничество във контекста на съвместни инфраструктурни проекти.