Днес на пресконференция в края на петата сесия на 13-ото ОСНП китайският премиер Ли Къцян заяви, че Китай е дълбоко загрижен за украинската криза и искрено се надява мирът там да се възстанови в най-скоро време. Двустранните отношения на Китай с други държави, базирани на независимата и мирна външна политика, не са насочени към трета страна. Китай ще продължи да задълбочава отношенията на сътрудничество с всички страни въз основа на взаимното уважение и съвместната изгода и да допринася за световната стабилност.

Относно ситуацията в Украйна, Китай е на мнение, че суверенитетът и териториалната цялост на всички държави трябва да се зачитат, целите и принципите на Устава на ООН да се спазват, както и законните притеснения за сигурността на всички страни да се вземат сериозно. Въз основа на това Китай прави своя собствена преценка на ситуацията и е готов да работи градивно с международната общност за възстановяване на мира в страната.

Ли Къцян каза, че Китай и Съединените щати имат големи различия в социалните системи, историята и културата и етапите на развитие, които са неизбежни. Сътрудничеството обаче трябва да бъде основното течение. Дори ако има пазарна конкуренция между Китай и Съединените щати в икономическо-търговската област, това трябва да бъде здравословна и честна конкуренция. Миналата година обемът на търговията надхвърли 750 милиарда щатски долара, което е увеличение от близо 30% спрямо предходната. Това показва, че сътрудничеството между Китай и САЩ има голям потенциал. Ако САЩ облекчат ограниченията за износ към Китай, двустранната търговия ще се разрасне още повече, което е от полза за всички. Китай е готов да работи заедно със САЩ в създаването възможности за сътрудничество с дългосрочни ползи.

Изработването на макрополитиката е на базата на реалностите в страната. Стабилността на високо ниво е именно развитие, заяви китайският премиер Ли Къцян на пресконференцията след приключването на петата сесия на 13-ото ОСНП на 11 март.

„На фона на сложната ситуация през 2020 г. ние не извършихме прекомерно печатане на пари във финансовата си политика. От миналата година до февруари тази година при високото ниво на инфлацията в много страни индексът по потребителските цени в страната се е увеличил по-малко от 1%. Това се дължи на нашата рационална макрополитика“.

„Преди 50 години Китай и Съединените щати разчупиха леда и тръгнаха по пътя за нормализиране на отношенията. Тъй като двете страни вече са отворили вратите си една за друга, то не трябва да ги затварят отново, камо ли да се отделят“, изтъкна на пресконференция китайският премиер Ли Къцян.

Ли Къцян посочи, че през мандата му международната ситуация се е усложнила и променила доста, противоречията и трудностите за страната растат. Най-голямото предизвикателство е силният удар, който пандемията нанесе на икономиката. Ли Къцян заяви, че са положени максимални усилия за справянето с нея. Той припомни първата си пресконференция, когато ясно посочи, че ще се положат усилия за развиване на икономиката, подобряване на живота на хората и насърчаване на обществената справедливост, което е основната задача на правителството. Ли Къцян добави, че тази година е последната през мандата му и китайското правителство отново е изправено пред сложна ситуация. Той и колегите му ще изпълняват своите задължения съвестно и спазват обещанията с реални действия.

http://bulgarian.cri.cn/