Премиера на сборника с разкази „Двойката“ на Драгомил Георгиев

0
97

На 25 март 2024 г., от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе“ ще се състои премиера на сборника с разкази „Двойката“ на Драгомил Георгиев. Книгата ще представи Атанаска Георгиева, учител по български език и лителатура в ПЧГ „Райко Цончев“, автор на сборник с есета „Откъснати парченца живот“.

Драгомил Георгиев за книгата и за себе си:

Сборникът с разкази „Двойката” е дебютен, закъснял, но дано да е търсен и четен с любов. Основните сюжети са свързани с хората на Добруджа някога и днес, с живота, страховете, грешките и емоциите на средношколците в училище, на работа край морето, за да се стигне до трагични моменти от преживяванията на Пенчо Славейков и Яворов. Текстовете са в голямата ни национална традиция, а и в търсене на нови естетически светове.

Роден съм в Толбухин/Добрич/, завърших основно и средно образование в родния си град, а висше във ВТУ ”Св.Св. Кирил и Методий”, българска филология. Приключих трудовия си и обществен път като учител, инспектор, директор, дълги години бях в ЕГ ”Гео Милев”.

Автор съм на осем книги в областта на методиката на литературното обучение и подготовката за различните изпити, пиша разкази. От дълги години съм в Сдружението на писателите, а отскоро и негов председател, настоятел съм в НЧ”Йордан Йовков”. Активна е дейността ми на литературен интерпретатор, на редактор на списание „Антимовски хан”, на книги на творци от региона. Имам над 100 публикации в местния, сега най-често са във в.”Балчишки Телеграф” и централния печат, участвам с доклади в конференциите за Йордан Йовков, Дора Габе, Ивайло Петров, за съвременната българска и европейска литература. Занимавам се през годините с различни клубове и отбори, с „Дебати”, средношколски театър в Младежкия център, скоро ще сформираме самодеен Театър за слово и драма „Минчо Дамянов”, колективни спортове-футбол, волейбол, баскетбол, хандбал.