Извънредно: Мария Габриел обяви какво са се разбрали с ПП-ДБ за правителството

0
94

Припомняме, че днес връчването на мандата на ГЕРБ-СДС се случи с около 15 минути закъснение.

Президентът Румен Радев връчи папката с мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. Мандатът беше получен от кандидата за премиер Мария Габриел.

„Приемам мандата от името на ПГ на ГЕРБ-СДС с чувство на отговорност за това, че България има нужда от стабилност въз основа на ясни принципи, на ясна отговорност и на равнопоставеност на тези, които решаваме съдбата на България. Затова моля да споделим още няколко неща с Вас“, заяви при връчването на мандата Мария Габриел. След това президентът Румен Радев помоли медиите да напуснат.

В залата на „Дондуков“ присъстваха премиерът в останка Николай Денков и съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.

След провелите се разговори преговорните екипи излязоха от президентството, при което Мария Габриел направи изявление пред медиите.

„Поемам този мандат с чувство за отговорност, защото казваме, че България има нужда от стабилност, но тя трябва да бъде въз основа на ясни принципи, на публичност, прозрачност, споделена отговорност, равнопоставеност в управлението, общи приоритети и общо желание да върви страната напред чрез реформи. Точно затова сме дошли заедно. Защото бяхме помолени от колегите от ПП-ДБ за още малко време. Имаме нужда в максимално кратко време да бъдем способни да финализираме преговорите. Споразумението и МС вървят в пакет. За нас е важно всичко да бъде изговорено и много ясно да излезем с позиция, която казва, че ние сме заедно, защото имаме тези принципи. Ние нямаме различия по отношение на приоритетите за страната. Те са свързани с реформите за съдебната система, за борбата с корупцията, за регулаторите. Но и приоритетите, и реформите, и МС вървят ръка за ръка. Моля ви да ни дадете възможността това нещо в максимално кратък срок да го изговорим. 7 дни е срок, който аз не приемам, както казах и на колегите от ПП-ДБ. Преговорите ще продължат още този следобед“, обяви Мария Габриел пред журналистите.

Според Мария Габриел 7 дни е твърде дълъг срок и всичко ще се случи в рамките на 24 часа.

„Ясно е, че в пакет трябва да вървят и Споразумението, и състава на МС. До вчера нямахме яснота ще бъде ли подписано Споразумението, или не. Вчера ни казаха, че не, а днес – че ще го подпишем. Нашето разбиране е, че трябва да се подпишат заедно. Това, което видяхме като проект за МС, ние го виждаме за първи път. Този състав за нас е неприемлив”, каза Николай Денков.