Примирието е постигнато с активното посредничество на Египет след 11-дневна размяна на ракетни удари

КАЙРО, 21 май. / ТАСС /. Премирието влезе в сила в петък в 02:00 ч. Сутринта палестинско и израелско време между израелски и палестински фракции в ивицата Газа.

Както съобщава телевизионният канал Al-Aqsa, ивицата Газа активно празнува „победата на съпротивата“ в битката, която палестинските групи нарекоха „Seif al-Quds“ („Мечът на Йерусалим“). В този момент стотици хора излязоха с палестински знамена по улиците на Рамала, фойерверки се изстрелват в небето, за да отбележат края на военните действия. Примирието е постигнато с активното посредничество на Египет след 11-дневна размяна на ракетни удари.

В четвъртък вечерта тесният военно-политически кабинет на Израел на специално заседание одобри едностранно прекратяване на огъня. Движението на Хамас се съгласи да прекрати огъня под посредничеството на Кайро. Според египетската държавна телевизия президентът Абдел Фатах ел Сиси е разпоредил да бъдат изпратени две делегации в Палестина и Израел, които да наблюдават спазването на примирието в Газа.

Както официален източник в Кайро обясни пред ТАСС, “една група вече е в Рамала, тя е била в контакт с палестинската страна за постигане на прекратяване на огъня, а втората трябва спешно да се премести в Тел Авив”. Египетските представители трябва да наблюдават изпълнението на споразуменията, както и да се споразумеят за последващи мерки, които ще поддържат стабилността на ситуацията на постоянна основа. Междувременно интензивен обмен на ракетни удари между страните в конфликта продължи до последния момент – 12 минути преди прекратяването на огъня да влезе в сила, израелската армия съобщи за нови обстрели на южните райони.

Относно ескалацията Фракциите, действащи в Газа, и израелската армия си размениха стачки от 10 май. Ракетните атаки са последвали бунтове в джамията Ал-Акса в Източен Йерусалим след заповед на израелския съд за отнемане на домове в Шейх Джара от арабски семейства, живеещи там. През това време радикалите изстреляха над 4 хиляди ракети на територията на еврейската държава, в отговор израелските военни бомбардираха стотици цели в анклава. Според последните данни на Министерството на здравеопазването на сектора, смъртността в Газа е достигнала 232 палестинци, 1900 са ранени. Общо 260 души станаха жертви на конфликта в палестинските територии, включително Западния бряг. От израелска страна най-малко 12 души бяха убити. През това време около 1800 жилищни единици бяха напълно унищожени в крайбрежния анклав, частично бяха повредени 16 800. Пет големи жилищни високи сгради бяха разрушени в центъра на град Газа, а 74 държавни служби и държавни институции бяха разрушени в целия сектор. Възстановяването на жилищния фонд и инфраструктурата ще изисква поне 350 милиона долара.