ПРЕКРАТИХА НАКАЗАТЕЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО СРЕЩУ МЪЖ, ОПИТАЛ ДА УБИЕ ЖЕНА СИ

0
263

Поради невменяемостта на подсъдим, опитал да убие бившата си съпруга, Варненският апелативен съд прекрати наказателното производство срещу него и отмени присъда на Окръжен съд – Добрич.

Съдът в Добрич призна подсъдимия Метин К. за виновен за извършване на опит да убие бившата си съпруга при условията на домашно насилие и за притежание на огнестрелно оръжие без разрешително. Въззивната инстанция прекрати воденото срещу Метин К. наказателно производство, след като се доказа, че той е невменяем и не може да носи наказателна отговорност. Добричкият окръжен съд му е наложил наказание лишаване от свобода за 6 години. Делото пред втората инстанция бе образувано след постъпили протест от прокуратурата и жалба от подсъдимия.

Метин и съпругата му имали две деца, но били във влошени отношения и в процес на развод. Със съдебно решение мъжът бил задължен да се въздържа от извършване на домашно насилие и му било забранено да приближава нея, жилището и местоработата й в Добрич. Въпреки това, съпрузите контактували всеки ден – той посещавал дома, където жената и децата живеели. На 26 юни 2020 г. в апартамента били съпрузите и дъщеря им. Мъжът носел газов пистолет, преработен в боен и боеприпаси. Използвал го, за да заплаши жената и момичето. По-късно тримата тръгнали да вземат другото дете от ясла. Жената успяла да затвори входната врата на блока, двете останали вътре, а мъжът – навън. Той счупил стъклото на вратата и стрелял срещу съпругата си. Два от куршумите попаднали в тялото й. Стрелецът опитал да се укрие от полицейските органи. На следващия ден бил обграден от служители на МВР. Заплашвал, че ще се застреля, насочвайки пистолета към главата си. В крайна сметка се предал.

Изследваното от вещи лица оръжие било огнестрелно и годно да възпроизведе  изстрели. Разполагало е с достатъчна мощ да причини смърт, в случай че проектил засегне жизненоважни органи. При стрелбата срещу жената такива органи не били засегнати. Пред първоинстанционния съд съпругът направил самопризнания. След постановяването на присъдата здравето му се влошило вследствие на мозъчен инсулт. Диагностициран бил и с органично разстройство на личността. Затова въззивната инстанция назначи две съдебно-психиатрични и психологични експертизи с отстояние от 6 месеца с оглед проследяване на състоянието му. Целта бе да се установи актуалното психическо здраве на Метин К. и годността му да участва в наказателното производство.

Според заключението на експертите, състоянието на подсъдимия не му позволява да ръководи постъпките и поведението си. Той е изпаднал в продължително разстройство на съзнанието, което изключва вменяемостта. Поради това Метин К. не е наказателно отговорно лице. Това е основание за прекратяване на делото и отмяна на първоинстанционната присъда.

Решението може да се обжалва пред ВКС.

След влизане в сила на съдебния акт предстои Районен съд – Добрич да прецени какви принудителни медицински мерки да бъдат взети по отношение на Метин К. НДТ