Как да се увеличи туристическият потенциал обсъждат на международна среща в Балчик

0
544
Украинците от Николаев представиха своите идеи как туристите да проявят креативност и да преминат отвъд пасивното преживяване на материални културни ценности, като изработят сладки – произведения на изкуството и кукли – амулети, които са част от местната автентичност.

Как творческият, етнографският, кулинарният потенциал да се обединят с туристическия за адекватното оползотворяване на ресурсите. Това презентират на семинар в Балчик тази седмица представители на културни институции от Грузия, Украйна и България. Те са част от международния проект „Туризъм, културно наследство и креативност“, който се изпълнява съвместно от Грузинския център за изкуства и култура (GACC)-Тбилиси, Сдружение с нестопанска цел „Европейския институт по културен туризъм “ЕВРИКА“ -Добрич, Фондация за развитие на град Николаев-Украйна  и Национална агенция за съхраняване на културното наследство на Грузия. Целта е да допринесе за развитието на иновативен творчески туризъм и културни продукти на база местното културно наследство. Осъществява се с подкрепата на Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн 2014-2020“, финансирана от Европейския инструмент за съседство. Дейностите по него обхванаха три различни региона: Североизточен в България, Николаев в Украйна и Източна Грузия и столицата Тбилиси, които притежават уникална култура, разнообразие от исторически паметници, живи традиции и богати природни дадености.

„Основната цел на нашите общи усилия е развитие на съвместен продукт за креативен туризъм, изготвяне на трансгранични маршрути. Ние в Грузия се стремим да покрием широк спектър от културни и креативни индустрии – традиционни занаяти, гастрономия, фолклор“ – обясни един от ръководителите на проекта Нана Катралишвили. По думите и туристите от България представляват малък процент в страната и, а преди войната украинците са били на четвърто място по посещаемост в Грузия.

Божанка Добрева – представител на българския партньор, разясни, че целта на този семинар е всеки от партньорите да представи продуктите, които са изготвени вече на неговата територия с финансиране от проекта. В област Добрич са девет„Целта е тези продукти да бъдат изготвени като концепция, да се популяризират и да бъдат стимул за останалите предприемачи да създадат подобни продукти, виждайки в нашите девет добри практики и търсене. Смисълът е диверсифициране на морския туризъм, привличане на туристи извън активния летен сезон“ – обясни Добрева, след като презентира пред партньорите продуктите от кулинарното изкуство, занаятите, традиции и обичаи. „Проведохме фестивал на занаятите, който представляваше демонстрация на традиционни занаяти от региона, посетителите можеха да задават въпроси и да опитат да изработят нещо, към което притежават интерес“ – разказа тя. Другите са: здравословен семинар „Пшенична трева“ с храни и напитки от пшеница, тур по малки добруджански ферми (зеленчукопроизводство, кравеферма, ферма за пъдпъдъци), кулинарно ателие “7 от 7” в с. Ефрейтор Бакалово – община Крушари(приготвяне и дегустация на седем ритуални ястия от местната кухня), Фестивал на хляба в Каварнамедена къща, иконопис.

Второто тестване на тези продукти ще се проведе през май т.г., когато ще ни гостуват украински, грузински и български туроператори. По време на тридневния престой ние щеги демонстрираме. До момента туроператорите, които бяха включени в първоначалното тестване, харесаха много продуктите, казаха, че има голямо търсене. Говорим за хора в малки групи, от по 5-10 човека, които искат лично внимание, да посетят и преживят нещо различно – уточни още Божанка Добрева.

Туроператор вече предлага един от продуктите, а именно еднодневният тур по добруджанските ферми, който се базира на традициите и старите практики за производство на чиста храна. Представлява еднодневен тур с демонстрации и дегустации на местно производство – посещения на зеленчукова градина в с. Плачидол, кравеферма и производител на млечни продукти в с. Котленци, ферма за пъдпъдъци в с. Дъбрава.

Тази седмица гостите се запознават със забележителностите и потенциала на Балчик и региона. В програмата им е включено дегустация на вино в кралската изба в Двореца, посещение на Стария Добрич, визита в медена къща в село Прилеп, Историческия музей в Балчик и туристически – информационния център Мелницата, където да се запознаят с културния календар на града.

БНР  Албена Иванова