Ще използвам всички средства на президентската институция, за да се разнищи това престъпление, заяви държавният глава

“Или ще разкъсаме мрежата, в която мафията ни е оплела, или тази мрежа ще задуши държавата. Необходима е непоколебима операция за дезинтоксикация на институции, оплетени от престъпни зависимости. Това е един истински тест не само за Съдебната власт, но и за правителството и за Народното събрание (НС). Те сега имат шанс да изкарат България на нов път.

Но ако не успеят да го направят, това означава, че или не могат, или не искат да се справят с мафията. Това заяви президентът Румен Радев по повод убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и твърденията за връзките му със Съдебната власт.

“Ще използвам всички инструменти, с които разполага президентската институция, за да бъде разплетен този случай. Винаги могат да гръмнат подобни скандали.

Така и не разбрахме какво стана с убийството на Алексей Петров, но много е важно сега да разберем какво става с убийството на Мартин Божанов.

“Аз вярвам, че всички институции да си дават сметка, че ако и сега оставят този случай да бъде потулен и държавата да бъде оплетена в зависимости, това управление не може да продължава”, каза президентът.

Още през есента на 2022 г. служебният министър на земеделието Явор Гечев постави този въпрос на Европейската комисия (ЕК). Той предупреди, че ще се достигне до такова развитие на ситуацията. За съжаление не бяха предприети навременни мерки, а тези, които бяха предприети, бяха половинчати.

Ако Европа иска да гарантира своята продоволствена сигурност и конкурентоспособност, тя трябва да се вслушва в гласа на земеделските стопани и да предприема мерки навреме”, каза още президентът.

Радев удари силно по сглобката: Решенията се взимат от други хора, на друго място

Това, което остава като впечатление в българските граждани, покрай всички тези дразги, че няма значение как са разпределени министерските кресла, посочи президентът

“Бъдете сигурни, че както съм казвал, ще изпълня Конституцията. Ще проведа консултации при мен, след това ще връча мандат на първата политическа сила – ГЕРБ за съставяне на правителство”. Това заяви президентът Румен Радев по повод предстоящата ротация и споровете между партньорите за поста на външния министър.

“Устойчивост в политиката може да се гради само ако тя почива на ясно принципи и ценности. Но прекалено големи компромиси, води до резултати, които не са в полза на българските граждани”, допълни президентът.

“Не искам да се меся в работата на правителството. Това е въпрос, който ще решат коалиционните партньори. Но това, което остава като впечатление в българските граждани, покрай всички тези дразги, че няма значение как са разпределени министерските кресла. Решенията се взимат от други хора на друго място”, каза още Радев.

 

https://blitz.bg