София, 19 април /БТА/
Президентът Румен Радев заяви, че при тази динамична и сложна обстановка, не изключва, на базата на консултациите, които води до момента, хипотезата и за трети мандат за съставяне на правителство.
Това каза президентът при консултациите с представителите на ПГ “БСП за България”.
Държавният глава провежда консултации с парламентарните сили в 45-ото НС преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет.
Румен Радев посочи, че ще задава този въпрос на БСП и на следващите парламентарни групи – при достигане на хипотезата за трети мандат, каква е готовността и намеренията им за съставяне на кабинет, какъв е диалогът с другите парламентарни групи.
Президентът каза още, че дългогодишният опит и традиции на БСП в парламентаризма в момента са важни за намиране на баланс между амбициозния законодателен дневен ред на 45-ото НС и очертаването на времевия хоризонт за съставяне на правителство със солидна парламентарна подкрепа. Предизвикателствата пред страната са значими и те изискват съставяне по възможно най-бързия начин на отговорно и оперативно управление в лицето на един нов кабинет, каза президентът. Радев отново заяви, че този кабинет не може да бъде плод на безпринципни коалиции, защото те само могат да задълбочат кризата.
Председателят на ПГ на “БСП за България” Корнелия Нинова заяви, че БСП смята, че сега е необходимо да се състави стабилно правителство предвид тежката криза – икономическа, здравна и социална. Нинова уточни, че БСП няма да подкрепят правителство на ГЕРБ, защото смятат, че този модел на управление трябва да бъде приключен и да се промени. От БСП биха подкрепили правителство на втората политическа сила – “Има такъв народ”, ако ги потърсят за консултации, но с определени условия, посочи Корнелия Нинова. Условията за подкрепа са – предприемане на спешни и важни стъпки за преодоляване на икономическата,социалната и здравна криза, ориентирани към помощ на хората, домакинствата и икономиката, обективна и задълбочена ревизия на управлението на Бойко Борисов, бързи и конкретни стъпки по плана за възстановяване и устойчивост, както и приемане на нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборите.
Корнелия Нинова заяви, че по тези четири приоритета са абсолютно готови, защото работят по тях вече четири години. По първия са факт нашите първи законопроекти, внесени в парламента, които са ориентирани към повишаване на доходите, помощ на младите семейства, на възрастните хора в условията на криза, както и в подкрепа на бизнеса. По втория – ревизията, ще се включим активно в работата на комисията, и нещо повече, ще представим нашите досегашни проверки, които правихме в последните четири години. Имаме събрани достатъчно информация и документи, ще ги предоставим на комисията, каза Нинова. По плана за устойчивост Нинова каза, че два месеца преди изборите са поискали той да бъде разгледан от парламента, но не просто разглеждан, а са готови с конкретни предложения за неговото подобряване. По четвъртия приоритет – промените в изборното законодателство, Нинова заяви, че също са последователни и действени – защото няколко пъти внасят и сега ще отстояват видеонаблюдение, машинно гласуване, активна регистрация за изчистване на “мъртвите души” от списъците.
“Що се отнася до това, ако и когато решите да връчвате трети мандат, и ако той е при нас, тогава ще съберем нашите колективни органи на партията и ще решим какво да правим”, каза Корнелия Нинова.