София, 20 април /БТА/
Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер, излъчен от най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС Даниел Митов. От ГЕРБ-СДС приеха мандата.
В началото на срещата председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова прочете решението на ПГ, с което номинират Даниел Митов за кандидат за министър-председател.
Очаквам в седемдневен срок, както е в конституцията, да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж, правителство, което да ръководи ефективно страната и да я изведе от днешната криза, се обърна президентът Радев към Даниел Митов при връчването на мандата.
По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представи проектокабинета. Той посъветва представителите на ГЕРБ-СДС да вземат мандата и да се опитат с разум да говорят с останалите парламентарни сили за евентуална подкрепа. По думите му дори да не се съгласяват да подкрепят предложения проектокабинет, от ГЕРБ-СДС са длъжни да разговарят.
Според конституцията от ГЕРБ-СДС имат седемдневен срок, в който да се опитат да съберат необходимата парламентарна подкрепа за предложения от тях проектокабинет. Ако не успеят, президентът ще връчи проучвателен мандат за правителство на втората парламентарна сила “Има такъв народ”. След консултациите при президента вчера, от ИТН заявиха, че няма да влязат в коалиция с партии от статуквото.

Борисов обяви министрите в проектокабинета на ГЕРБ

Бойко Борисов обяви имената на министрите в проектокабинета на коалицията ГЕРБ-СДС. Това той направи на живо във Фейсбук от болницата, където вчера беше настанен заради скъсан менискус.

Борисов заяви, че очаква провокации, за да няма редовно правителство, а служебно без парламент.

Според него като първа политическа сила е трябвало председателят на Народното събрание да бъде излъчена от ГЕРБ.

Борисов потвърди, че предлага за министър-председател бившия външен министър Даниел Митов.

От думите му стана ясно, че е предложил на Красимир Каракачанов да продължи да заема поста министър на отбраната. Лидерът на ВМРО обаче не е приел поканата.

По тази причина за вицепремиер и министър на отбраната премиерът в оставка предлага Румен Христов.

От думите на Борисов стана ясно, че Томислав Дончев ще продължи да отговаря за еврофондовете.

Малко след обявяването на имената на министрите от страна на премиера в лайфа във Фейсбук от болницата се случи и връчването на самия мандат за съставяне на правителство. В президентската институция държавният глава връчи мандата на номинирания за премиер Даниел Митов, вицепремиерът в оставка и отново номиниран за такъв Томислав Дончев. Присъства и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Останалите предложения за министри в проектоправителството са следните:

Министър на вътрешните работи – Христо Терзийски

Министър на външните работи – Екатерина Захариева

Министър на финансите – Кирил Ананиев

Министър на здравеопазването – Костадин Ангелов

Министър на образованието – Красимир Вълчев

Министър на правосъдието – Десислава Ахладова

Министър на труда и социалната политика – Деница Сачева

Министър на икономиката – Жечо Станков

Министър на земеделието – Десислава Танева

Министър на енергетиката – Делян Добрев

Министър на регионалното развитие – Александър Иванов

Министър на туризма – Любен Дилов-син

Министър на околната среда и водите – Ивелина Василева

Министър на транспорта – Росен Желязков

Министър на културата – Калин Вельов

Министър на спорта – Красен Кралев

Проектоправителството включва осем нови лица.

От своя страна Даниел Митов заяви, че дължат на своите избиратели да се опитат да съставят кабинет. По негови думи икономическото възстановяване ще е едно от големите предизвикателства.

Той подчерта, че проектокабинетът е съставен от нови хора и утвърдени професионалисти и е съчетание от опит и обновление.

Борисов съобщи и че вероятно утре ще бъде изписан от болницата. Според него няма смисъл да се явява в парламента, тъй като целта била да се направи “патаклама”.

https://news.bg