Трябва да се прекрати практиката държавата да се управлява чрез нечий телефон, а не от институциите. Свободата на словото е в основата на демокрацията, а в България тя е в криза. Това заяви президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Казусът със спирането на програма „Хоризонт“ отново потвърждава значението на въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно е и, че държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика. На това нещо е време да се сложи край“, добави президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за безпрецедентното 5-часово спиране на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио на 13 септември.

Президентът допълни, че когато започне да се работи по този начин – „през глава“, се обезсмислят и изпразват от съдържание институциите и отговорните органи, които са компетентни за назначения и уволнения при определени изисквания на закона.

„Свободата на словото е в основата на демокрацията, това е фундаментална ценност. Очевидно в България тя е в криза“, заяви държавният глава. Президентът призова генералният директор на БНР и разследващите да обявят какви са истинските и реалните мотиви за спирането на ефира, защото в случая става въпрос за обществена медия, а не за частна.

Държавният глава определи като „лъч надежда“ поведението на журналистите от БНР, които проявиха солидарност към свалянето от ефир на свой колега, и бяха подкрепени и от журналисти от други медии. „Те дадоха пример как се отстоява достойнство, как се отстоява свобода на словото и професионални стандарти“, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за избора на следващ главен прокурор президентът посочи, че когато е организирал предварителни консултации по темата, е било с ясната цел да се повиши общественият интерес и гражданската бдителност относно процедурата и критериите за този избор.

„Тази цел е постигната. Но Конституцията ясно показва кога и как се произнася президентът“, заяви Румен Радев, попитан дали ще подпише указа за назначаване на следващ главен прокурор.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  3. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST