Президентът насрочи евроизборите за 26 май

0
1011

Със свой указ президентът Румен Радев насрочи за 26 май 2019 г. изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Това е третият от почивните дни за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Изборите в целия Европейски съюз ще се проведат от 23 до 26 май.

България трябва да избере 17 евродепутати. Предизборната кампания у нас започва месец преди изборите, а кандидатските листи трябва да бъдат регистрирани в ЦЦИК 40 дни преди вота.

Деветите европейски избори ще се състоят 40 години след първия вот през 1979 г., когато те са проведени в тогава деветте страни, членуващи в ЕС.

Европейският парламент е единственият пряко избиран орган на Европейския съюз и затова неговите членове представляват всички европейски граждани, а не само избирателите в своята страна. В него евродепутатите са организирани на партиен, а не национален принцип.

За разлика от националните парламенти, Европейският няма законодателна инициатива, а разглежда законови предложения, внесени от Европейската комисия.

Парламентът ще е по-малоброен

От 851 сега, неговите титуляри ще станат 705. Те ще бъдат излъчени от по-малко държави – 27, ако Обединеното кралство напусне ЕС. Местата на британските евродепутати бяха разпределени отчасти между останалите държави членки, отчасти – замразени за бъдещи разширявания.

Ако Великобритания е още член на ЕС на 23 май, избори ще се проведат и там, а парламентът ще се върне към състав от 851 членове, докато тя не напусне Съюза.
Използваната формула за преизчисляване на местата не промени броя на българските евродепутати. Те остават 17.

Най-много, както и досега, ще са депутатите от Германия – 96, а най-малко евродепутати ще влязат от Малта, Кипър и Люксембург – по шестима.

Новоизбраните депутати ще започнат работа на 2 юли, когато в Страсбург ще бъде открита първата пленарна сесия от петгодишния им мандат.

Европейските изборите ще започнат от Холандия на 23 май и ще приключат на 26-и в Италия, която последна ще затвори секциите си в полунощ българско време.

Всяка държава сама ще организира вота по собствени правила и ще посочи избраните евродепутати.

Въпреки това Европарламентът ще организира дебат с кандидатите на политическите семейства за председател на следващата Европейска комисия на 15 април, който ще бъде излъчвани от Евровизия във всички държави членки.

https://dariknews.bg