За 18 часа снощи, пред сградата на РЗИ Добрич, бе предвиден протест заради влизащите в сила нови мерки и задължителния зелен сертификат за дейности на закрито.

„Протестираме срещу въвеждането на зелен сертификат. Настояваме да ни се запази правото на личен избор за това, всеки сам да си решава дали иска или не иска да се ваксинира. Налагането на дискриминация върху човек, на база здравен статус, е нарушаване на Конституцията на Република България“, заяви Йонка Маринова от Организационния комитет. Тя не скри и притесненията си, че заради изискването на задължителен зелен сертификат, ще започнат да се уволняват хора. Притеснена е и заради задължителна ваксинация на децата.

Исканията на протестиращите са да се премахне мярката за искане на зелен сертификат за посещение на закрити помещения. Нека всеки сам да реши за себе си дали да се ваксинира.

НДТ припомня, че COVID сертификатът за ваксина всъщност е европейският сертификат за завършен цикъл на ваксинация, с който всички пътуваме през последните месеци. Този сертификат е без краен срок, без значение кога е поставена втората игла.С шестмесечен срок е сертификатът, който имат хората, преболедували коронавирус. Тоест, ако някой е бил болен през март, то към днешна дата валидността вече е изтекла.Третият вид сертификат е този, който се издава на базата на направен тест. Валидността там е различна. При PCR теста срокът на валидност е 72 часа, а при антигенен този срок е 48 часа. НДТ