ПРЕДУЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ЩЕ БЪДЕ САМО В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

0
448

Децата от задължителното предучилищно образование да се обучават само в детските градини. Това определи със заповед кметът на община Добрич Йордан Йорданов, а промените влизат в сила от следващата 2022/2023 учебна година.

Към момента групи за предучилищно образование има в осем общински училища, в които се обучават 152 деца, от които 86 ще постъпят в първи клас. Проверка е установила, че 20 деца на 4-годишна възраст са допуснати да се обучават в училища в града, което е в нарушение на Закона за училищното и предучилищното образование.

Решението на Общината децата до 7-годишна възраст да посещават само детските градини, е взето след обстойни разговори и събрани мнения на експерти.Промяната се въвежда и заради изискването училищата в България да преминат на обучение в една смяна, за което някои сгради в Добрич нямат достатъчен капацитет, информира зам.-кметът по Хуманитарни дейности в община Добрич д-р Емилия Баева.В същото време детските градини имат достатъчно места, за да обхванат обучението и социализирането на децата от 3 до 6-годишна възраст, включително.

Заповедта на кмета предизвика недоволство сред родители, чиито деца в момента са в предучилищни групи в общинските училища. Те инициириха подписка, която изпратиха и до омбудсмана на Република България. В жалбата си родителите посочват, че не са били предварително уведомени за възможното закриване на предучилищните групи в училищата, което, според тях е изключително некоректно. Според тях е и напълно безсмислено да се връщат децата в детските градини и да повтарят четвърта група, с други деца и с други преподаватели.

“Тенденцията демонстрира, че все още през тази образователна година в предучилищните групи в учебните заведения има 152 деца против 2200 в детските градини. 88 от тях би трябвало да постъпят в клас, остават 66 деца, а в детските градини в предучилищните групи децата, които би трябвало да постъпят в първи клас, са 560. Правото на избор съгласно Закона за предучилищно обучение дава право на родителите да изберат формата – целодневна, полудневна, почасова и независима. Грижата на общината и страната е да обезпечи изискванията, подобаващата материална база и да дефинира в коя институция ще бъдат децата в яслена възраст, в предучилищна възраст и от коя възраст в учебно заведение “, е становището на зам.-кмета на Добрич доктор Емилия Баева. НДТ