• Заместник-началникът на отдела за народна милиция на ДНР Едуард Басурин смята, че действията на Варшава са несъвместими с членството на Полша в ОССЕ

ДОНЕЦК, 7 февруари. /ТАСС/. Разузнаването на Народната милиция на Донецката народна република (ДНР) записва пристигането на обучени под ръководството на британски инструктори бойци в Донбас, от тях Киев формира щурмови групи. Това каза на брифинг в понеделник заместник-началникът на отдела за народна милиция на ДНР Едуард Басурин.

„Пристигането на украински националисти се отбелязва в посока Донецк. Две части, състоящи се от бойци от Десния сектор (организацията е забранена в Руската федерация – бел. ТАСС), наброяващи 70-80. Всички бойци имат боен опит и са обучени под ръководството на британските инструктори. първи ешелон, на северния и западния подход към Донецк“, каза той.

Според Басурин щурмовите групи са предназначени за бойни действия в градски райони. Украинското командване не само засилва групировката си близо до столицата на Донецката народна република, но и формира щурмови групи от идеологически мотивирани националисти, които ще трябва да се бият в града и да изпълняват задачи, въпреки смъртта на цивилни“, каза той. .

Наличие на въоръжени групи

Освен това, според представител на Народната милиция на ДНР, разузнаването на републиката е получило информация за пристигането на полски наемници в зоната на така наречената операция на обединените сили на въоръжените сили на Украйна. „В района на Попасная е констатирано присъствие на две въоръжени групи до 20 души в смесено тактическо облекло. При допълнително разузнаване е установено, че тези лица говорят полски и са пристигнали за изпълнение на задачи в района на ​​отговорност на 24-та механизирана бригада. Тяхната задача е да извършват, съвместно с подразделения на украинските сили за специални операции, целенасочени саботажни и терористични актове, насочени към деактивиране на животоподдържащи съоръжения, социална инфраструктура и сплашване на местното население”, той каза.

ДНР смята, че преди началото на настъплението на украинската армия, наемниците “ще се опитат да нанесат най-значимите щети на цивилната инфраструктура”, за да принудят републиката да отговори, което украинската страна се оправдава в очите на световната общност, ще се опита да използва като претекст за започване на военни действия.

„Поляците пристигнаха на територията на Украйна под прикритието на инструктори, изпратени да участват в тренировъчна мисия за обучение на украински военни“, каза Басурин.

Той също така обърна внимание на последните изявления на Варшава за доставката на оръжие за Киев. „Изявленията на полската страна [за намеренията за снабдяване на Киев с оръжие] не допринасят за мира и стабилността, а провокират ескалация на ситуацията и подтикват Киев да започне геноцид над населението на Донбас. Ние вярваме, че действията на Варшава са несъвместими, не само с председателството, но и с членството на Полша в ОССЕ“, каза представител на Народната милиция на ДНР.

Коронавирус в украинските войски

Разузнаването на Народната милиция на ДНР регистрира голям брой случаи на заразяване с коронавирус сред украинските сили за сигурност в Донбас. „Най-критичната ситуация се разви в 95-а отделна въздушно-щурмова и 30-та отделна механизирана бригада. Повече от половината от личния състав на тези бригади е заразен с нова коронавирусна инфекция, много са в тежко състояние. Поради липса на лекарства те не се лекуват. Най-малко шестима военнослужещи са загинали, тези факти се укриват“, каза той.