Предстои провеждане на публични обсъждания на Концепциите за интегрирани териториални инвестиции в област Добрич

0
104

Областен информационен център ОИЦ – Добрич ще организира и проведе публични консултации с широката общественост на преминалите административно съответствие и допустимост (АСД) Концепции за интегрирано териториално развитие (КИТИ) от област Добрич по процедура BG16FFPR003-2.001 – Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ).

До края на тази седмица се очаква официалното публикуване на резултатите на преминалите проверката за АСД от Звеното за предварителен подбор към Регионалният съвет за развитие на Североизточен регион за развитие (РСР на СИР).

Всяка една от концепциите ще бъде подложена на публично обсъждане, което ще се организира от екипа на Областен информационен център – Добрич, като част от звеното за публични консултации към РСР на СИР. Публичните срещи ще се проведат сред широката общественост на територията на населените места, където са планирани дейностите и с участието на кандидатите и партньорите.

Всички граждани и представители на местните институции и общности са поканени да участват в дискусиите, да изразят мнение и дадат препоръки към концепциите.

За целите на публичното обсъждане, за всяка КИТИ ще бъде публикувано съобщение (на Единния информационен портал, на страницата на УО на ПРР 2021-2027, на страницата на ОИЦ-Добрич във Фейсбук и Инстаграм) с линк към презентация с информация за проектите и дейностите в концепцията, както и с линк към анкета, чрез която всеки заинтересован да направи препоръки, възражения, предложения или коментари за реализацията на концепцията.

Резултатите от публичните обсъждания ще бъдат обобщени в доклад, който ще бъде публикуван на страницата на УО на ПРР и на Единния информационен портал, както и препоръка описаните в доклада коментари на заинтересовани страни да бъдат взети под внимание при разработването на подробни проектни предложения на фаза 2 в случай на одобрение на съответната концепция за ИТИ.

Интегрираният териториален подход при инвестирането на средства от европейските фондове ще бъде приложен за първи път в България през Програмния период 2021 – 2027 г.. Целта на новия подход за регионално развитие е намаляване на регионалните дисбаланси чрез изпълнение на интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), които да адресират местните нужди и местните потенциали. Концепцията за ИТИ съдържа една или повече проектни идеи за една или няколко дейности, които в комбинация помежду си допринасят за развитието на региона.

Очаквайте точните дати и места, където ще се проведат публичните обсъждания!