Представяне на новата книга на д-р Огнян Димов в Шабла

0
450

Точно преди две години (на 13.07.2020 г.), отново в Зелен образователен център (ЗОЦ) Шабла, психоаналитикът д-р Огнян Димов представи книгата си „Агресията в семейството: пътища за преодоляване“. Изданието на „Сиела“ тогава стана хит на книжния пазар и поради интереса към темата, логично последва и „Тревожността – причини, смисъл, разрешаване“. Точно с този си труд по актуалната тема, д-р Димов срещна шабленската общественост на 14 юли 2022 г. (четвъртък) в ЗОЦ. Интересът към книгата и разговора с автора й бе огромен – в препълнената зала, сред публиката личаха представители на социалните институции в Общината.
Освен като специалист по темата, д-р Димов затвърди славата си на блестящ медиатор. След като представи проблема с тревожността и нейното влияние върху хората, той превърна срещата в разговор-дискусия по темата с хората в залата.
Основният проблем, по който беседваха авторът и аудиторията бе склонността на българския родител да проектира своите страхове, проблеми и тревоги у своите деца. А това се получава, защото родителите не отработват своите емоционални състояния и ги „прехвърлят“ на децата си, а тази фиксация е опасна и вредна. Въпросите на публиката породиха и точни, но лицеприятни отговори от специалиста – за това, че желанието на българския родител за контрол над децата му, даже и когато те са вече в зряла възраст води до насаждане на собствените им страхове към техните пък деца. Д-р Димов подкрепяше думите си с примери от своята практика, някои от които звучаха като латино-сериал, но хората от публиката потвърдиха, че тези проблеми са сред нас и изобщо не са за подценяване.
Аудиторията разбра, че стаеният гняв на детето и неговата агресивност са плод от възпроизвеждането на страховете на родителите му. А тези пък страхове са проблем на нашето общество, което според д-р Димов е „маниакално“. „В България не се говори за реалните проблеми, а се симулира близост. Тази неискреност у хората води до това, че те не могат да определят своята проблематика – тя за тях е едно цяло с чуждите.“ „Човек категорично трябва да отказва да става функция на чуждата тревожност“ – твърди д-р Димов.
В четвъртък въпросите на хората в залата намериха своите отговори от Огнян Димов – за връзката между агресията и тревожността, какво е депресията, как детето да не е негативно, защо д-р Димов е против вероучението в училищата…
Малко преди да разпише своите книги за шабленци, на шаблонния въпрос дали планира нова книга, д-р Димов отговори:“Сега имам нужда да спра. Имам нужда от връзка с изкуството. Да намирам нови приятели, нови преживявания, нови занимания“. С което и кратко отговори на основния въпрос, който вълнуваше хората в залата – „как преодолява тревожността нормалният човек “.