Представяне на книгата „Български обреди:народни празници и обичаи” на Детелина Белчева

0
352
На една нестандартна пролетна забава станахме свидетели вчера в 17:30 ч. в Експозиция “Добруджа и морето” (“Хамама”). Местната поетеса Детелина Белчева ни завладя със своята нова поетична книга, свързана с българските обреди, народни празници и обичаи.
Всички гости бяха посрещнати по типична българска традиция – с пита, шарена сол и мед.
Каварненската поетеса Керанка Далакманска представи стихосбирката в нейния познат стил –цветущ, откровен и завладяващ . Облечени в народни носии Детелина, нейното семейство и приятели, както и вълнуващите звуци на българската народна музика, внесоха допълнително настроение сред присъстващите. От малки деца до възрастни хора станаха свидетели на този празник! Обстановката успя да ни пренесе във миналото, в духа на българщината, в топлината на народните ни празници и обичаи. Отвсякъде струеше семеен уют и любов.
Домакините и организаторите се бяха постарали и справили чудесно с украсата и цялостната подредба на мястото на събитието. Двете талантливи сестрички Габи и Мими четоха откъси от текстовете в стихосбирката и пяха познати и вълнуващи български народни песни. В четенето взеха участие както самата Детелина, така и нейната дъщеричка Вики, каварненският добре познат мъжки и въздействащ глас на Тодор Червеняков и този на главния библиотекар при „НЧ Съгласие – 1890” – гр. Каварна – талантливата и артистична Мариана Лазарова.
Много гости уважиха събитието, сред които представители на литературен клуб при НЧ „Съгласие – 1890”, част от библиотечния екип, близки, приятели, познати и любители на творчеството на младата каварненка. За всички гости бяха предвидени и тематични подаръчета за спомен, почерпка и много, много слънчево настроение.
Детелина подари на присъстващите частица от магията на българския фолклор и отнесе със себе си любовта на многобройната публика, безброй усмивки, цветя и сърдечни пожелания за вдъхновение и творчески устрем.

Мариана Лазарова