Представиха традиционни ритуали и обичаи в Етнографски комплекс „Старият Добрич”

0
268
В навечерието на Страстната седмица, на територията на едно много специално кътче от нашия град – Етнографски комплекс „Старият Добрич” по повод един от най-красивите момински обичаи Лазаровден и специалното място на Възкресението в живота на християните се представиха традиционни ритуали и обичаи.
Участници в проявата бяха ученици от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование със своите ресурсни учители, които учат в Професионална гимназия по аграрно стопанство, Професионална гимназия по туризъм, Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост, ОУ „Йордан Йовков“ и специалното участие на Ученици от клуб „Краезание“ към ПГАС.
Децата с огромно желание и много любов разказаха какво са научили за празника и със своите песни и танци потопиха присъстващите в жизнерадостната атмосфера на красивия момински празник. Организатор на събитието бе НЧ „Български искрици 2016”. Гост на проявата бе музейният специалист Лена Кирилова, която представи автентични лазарски забраждания и увлекателно запозна участниците със символиката и богатството на лазарската носия. Специален гост на събитието беше д-р Баева – заместник кмет на „Хуманитарни дейност.