София, 16 август /БТА/
Председателят на Народното събрание Ива Митева изрази надежда, че в сряда ще бъдат сформирани парламентарните комисии. Доколкото съм информирана, комисията по бюджет още след формирането й в сряда ще има заседание, още същия ден следобед, коментира тя пред журналисти преди заседанието на КСНС.

Нека комисията да се свика, заседанията ще бъдат онлайн, заложихме много прозрачни процедури и да започне да се гледа бюджетът, каза Митева, попитана за актуализацията на бюджета. В една демократична държава нещата се обсъждат и всяка партия и парламентарна група трябва да заяви своята позиция, допълни тя.

За изслушването на главния прокурор Митева посочи, че едната точка за утре е проект за решение за внасяне на доклад на главния прокурор относно прилагането на закона по отношение на дейността на прокуратурата и разследващите органи, свързано с полицейско насилие. Това е предвидено в правилника, има процедура, прилагана през 2019 г. и мисля, че няма никакъв проблем този доклад да бъде внесен, посочи тя. Митева обясни също, че по правилника на НС на всеки три месеца комисията по правни въпроси може да покани главния прокурор и да се проведе обсъждане за прилагането на закона, дейността на прокуратурата и разследващите органи.

Според нея разделението на властите касае изнасяне на конкретни сведения по конкренти дела и сведения по делата.

Тя посочи още, че утре ще свика председателски съвет и отбеляза също, че всеки ден от деня на избора си призовава парламентарните сили да обмислят датата на президентските избори.