ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА “БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” ЗА ПРЕИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ВСИЧКИ ПЕНСИИ ЗАСЛУЖАВА ВНИМАНИЕ, КАЗА ХАСАН АДЕМОВ

0
1250

 

Предложението на “БСП за България” за преизчисляване на всички пенсии заслужава внимание. Това е справедлива мярка, но изисква сериозен финансов ресурс. Това коментира пред журналисти в парламента Хасан Адемов, председател на ресорната социална комисия и член на ПГ на ДПС. Коментарът е по повод предложения от БСП социален пакет от промени в законодателството.
Според Адемов подобна мярка би струвала годишно между 600 и 700 млн.лв. в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Относно идеята за намаляване на ДДС върху храните на 5 процента, Адемов предположи, че БСП са се заразили от тях. Непосредствено след изборите от ДПС също предложиха намаляване на ДДС върху хляба на 5 на сто.
“Бедността и социалните неравенства, които съществуват в момента в България предполагат дискусии по такъв тип теми, които предлагат колегите от “БСП за България”. Това не е тяхно първо предложение. Очевидно е, че те са се заразили от нашето предложение за намаляване на ДДС”, коментира Адемов.
Той настоя за широка обществена дискусия относно данъчноосигурителния модел в страната и припомни, че от ДПС са едни от авторите на сегашния данъчен модел.
Адемов каза още, че намаляването на ДДС означава намаляване на приходите от данъци. “Ако намалим ДДС диференцирано за някои от стоките и това не доведе до намаляване на крайната цена – това упражнение се оказва безсмислено от гледна точка на интереса на крайния потребител и би могло да доведе единствено и само до по-голяма печалба на търговеца”, коментира още Хасан Адемов./БТА