ПРАЗНИЦИ НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО УЧИЛИЩНО ТАНЦОВО ИЗКУСТВО „ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО…“

0
136

В 18.00 часа тази вечер /28.03./ в залата на ДТ „Йордан Йовков“ ще се състои второто издание от концерти на училищата с професия „Танцьор“ към Министерството на образованието и науката – Празници на професионалното училищно танцово изкуство „Да бъдем заедно…“ 2024 година, под патронажа на Вицепрезидента на Република България, г-жа Илияна Йотова.

Идеята за организиране на поредица от регионални концерти се заражда през юни 2022 година, на една от работните срещи в София на Асоциация на училищата с професионално и разширено изучаване на хореография в Република България.  Домакинствата споделят три учебни заведения – 140. СУ „Иван Богоров“, гр. София, Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, гр. Варна и Средно училище „Св. Климент Охридски“, гр. Добрич. През 2024 г. се включват и Средно училище „Сава Доброплодни“, гр. Шумен и Средно училище „Елин Пелин“, гр. Варна.

Асоциация на училищата с професионално и разширено изучаване на хореография в Република България е учредена през 2015 година и се представлява от г-жа Юлияна Герасимова.

Целите, които осъществява асоциацията през годините, са: развитие, популяризиране и утвърждаване на танцовите изкуства в средното образование; пробуждане и стимулиране на интереса на децата към танцовите изкуства и в частност към Българския танцов фолклор; съдействие на членовете на Сдружението в обмена на педагогически опит, методически и образователни практики, контакти, информация и всичко необходимо и полезно за развитие на тяхната дейност. И много други цели.

През далечната 1951 г. се създава първото Държавно балетно училище в България с раздел класически танци, но през 1956 г. се разкрива и втори раздел „български танци“. Така в Националната политика на България през годините се създават още училища по „Изкуства“ в Котел, Широка лъка, Плевен, Варна, Русе, София и много други градове. През годините в училищата към Министерство на образованието и науката, доста училища в страната под формата ЗИП и/или СИП по стария закон, предлагат изучаването на предмета „хореография“, след това се създава и профил „Изкуства-хореография“. За съжаление в един период от историята на Образователната система, училищата, които предлагат профил „Изкуства-хореография“ са застрашени да бъдат закрити.

С активни действия на директори на училища, хореографи, представители на музикално-танцовите организации, синдикални организации и много други, от профил, вече образователната система предлага професия „Танцьор“. Така обединени директорите на училищата, които днес предлагат професията, създават Асоциация на училищата с професионално и разширено изучаване на хореография в Република България.

Нека да не забравяме, че „СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА“.

През учебната 2021/2022 г. по-голямата част от училищата, които предлагат професията, изведоха първия випуск – професионални танцьори, които продължават развитието си в професионални ансамбли, висши учебни заведения – надграждайки себе си и продължават по пътя на професия „хореограф“.

Това са хора, които постоянно осигуряват прекрасна физическа среда, екипи от професионалисти в областите на музикално-танцовото изкуство и много дейности, които позволяват бъдещето на България да има своята голяма сцена.

През 2023 г. под общ наслов Празници на професионалното училищно танцово изкуство „Да бъдем заедно…“ се организираха три концерта в София, Добрич и Варна. През 2024 г. учениците от професия „Танцьор“ – български танци към Министерство на образованието ще представят изкуството си в 4 концерта, които са част от първия фестивал на Изкуствата за средното образование, който се провежда под патронажа Вицепрезидента на Република България – г-жа Илияна Йотова.

Днес от 18.00 часа добричлии и гостите на града ще имат възможността да се насладят на прекрасните изпълнения на учениците: Ще участват:

* СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен, 140. СУ „Иван Богоров“ – гр. София; Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, гр. Варна; Средно училище „Елин Пелин“ – гр. Варна; Средно училище „Св. Климент Охридски“, гр. Добрич.

Гостите на спектакъла ще бъдат очаровани от запазената традиция, положения труд и красотата на българските ритми, която струи от сцената.