ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР: 7 ЯНУАРИ – ИВАНОВДЕН

0
3657

На 7-ми януари отбелязваме Ивановден и отдаваме почит на Св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча. Според легендата той е бил връстник на Христос, син на Захари и Елисавета, а самия Архангел Гавраил избрал името му. Йоан водил аскетичен живот на бреговете на река Йордан, носил груби одежди от камилска вълна и се хранил с див мед и акриди. Той започва да проповядва и да кръщава след като навършва 30 години. Дава Свето Кръщение и на Исус Христос (Богоявление).

Светецът се почита като покровител на кумството и побратимството, като женените гостуват у кумовете си.

През този ден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата за чудодейната сила на водата, като се къпят булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден, момите и ергените и всички именици. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза.

Днес имен ден имат: Иван, Ивана, Иванка, Ива, Иво, Ивайло, Ивайла, Йоан, Йоанна, Йовко, Йовка, Йонка, Йончо, Йонко, Йото, Ивон, Ивон, Ивета, Ивелина, Ивелин, Иванина, Ивалина, Ваня, Ваньо, Яна, Яне, Деян, Калоян, Жанета, Жана, Жан. Желаем ви здраве, успехи и щастие!