София, 28 април /БТА/
Правителството удължи извънредната епидемична обстановка до 31 май. “Удължаваме срока на обявената извънредна епидемична обстановка”, каза министър-председателят в оставка Бойко Борисов на живо във Фейсбук.
Борисов уточни, че удължаването извънредната епидемична обстановка се прави, за да може да се издаде заповедта, свързана с туристическия бранш. Освен това, на базата на това решение, правителството ще осигури още днес 1000 лева за медицинските и другите работници, които са на първа линия в борбата срещу Ковид-19.
Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов изтъкна, че благодарение на всички мерки, които са били взети до момента, страната ни е постигнала много в борбата срещу Ковид-19. “България се вижда, че излиза успешно и от третата вълна, за разлика от много други европейски страни, които не успяват да постигнат този резултат, който постигаме ние, въпреки по-строгите мерки, въпреки дори забраната за излизане от вкъщи”, допълни той. Костадин Ангелов добави, че това е огромен успех за страната ни. В момента се отчита траен спад на заболяемостта и траен спад на смъртността. Има устойчива тенденция за намаляване както на хоспитализираните в неинтензивни структури, така и на хоспитализираните в интензивните структури. Той заяви още, че всичко е осигурено за лечението на болните.
Ваксинационният процес върви с изключително добри темпове, добави още здравният министър в оставка. Той посочи, че се ваксинират от 15 000 до 20 000 души на ден. Отварят се и зелените коридори в петък. По думите му ситуацията е изключително добре контролирана на национално ниво.
За да се затвърдят постигнатите резултати, министърът на здравеопазването предлага да се удължи извънредната епидемична обстановка с месец, считано от 1 май. На основание на тази заповед още днес ще бъде издадена заповедта, която ще позволи на българските туроператори да работят. В нея ще бъдат посочени трите начина за влизане в България, които да гарантират както сигурност на туристическия бранш, така и сигурност на туристите, които идват в страната ни. Освен това е започнала ваксинацията на всички, заети в туризма, допълни Костадин Ангелов.