Държавна помощ по 40 лева на ден за настанен бежанец ще получават хотелиерите.

Възможностите са помощта да бъде в рамките на три месеца. Това съобщи в профила си в социална мрежа Илин Димитров, председател на парламентарната комисия по туризъм.

Предприетата мярка е реална помощ, насочена към бизнеса в този безпрецедентен момент на криза, породена от войната в Украйна и пандемията от COVID-19, казва още Димитров.

Субсидията ще подпомогне туристическия сектор при плащането на заплати, осигуровки и високите сметки за ток, за функционирането на обекти и задържане на работните места, посочва той.

Едновременно с това България показва пред света своята солидарност и готовност да помогне в този тежък момент на гражданите от Украйна, които търсят убежище у нас, прогонени от родната си държава заради военния конфликт.

До понеделник ще се събират оферти от хотелиери, които искат да настанят в базите си бежанци от Украйна. Ще се помисли за помощ, насочена и към онези хотелиери, които вече са предоставили подслон на украински семейства, преди държавата да регламентира своите действия. Украинските граждани, които желаят да работят у нас, ще получават работна виза по облекчени процедури”, съобщава още Димитров.

За бежанец ще се счита всеки украински гражданин, който е пристигнал в страната ни след 24 февруари – началото на военните действия, които доведоха до хуманитарната криза.

https://bnr.bg/varna