ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1383

 

ОТ ПЪРВИ ЯНУАРИ т.г.  в Албания родителите ще получават за първо дете 3245 евро, за второ дете – 6490 евро, а за трето – 9735 евро. В сила влезе и решение, спорeд което се премахват 20%-ните мита за внос на земеделска техника. Също така двойно бяха намалени таксите за студенти. В Албания бяха затворени всички игрални зали и казина по централните улици в градовете. Казина ще има само в петзвездните хотели извън населените места.

КИТАЙСКИЯТ КОСМИЧЕСКИ АПАРАТ “Чанъе-4” успешно кацна на обратната страна на Луната. Апаратът “Чанъе-4” бе изстрелян на 8 декември м.г. в 2 ч. сутринта местно време от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан. Той е кацнал успешно на обратната страна на Луната в 10.26 ч. пекинско време (02.26 ч. по Гринуич), съобщи агенция Синхуа. Най-интересният научен експеримент е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната.

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ АМЕРИКАНСКИ производител на мобилни телефони, „Епъл” (Apple) загуби над 55 млрд. долара за минути вчера. Акциите на технологичния гигант паднаха със 7,55% по време на следборсовата търговия. В часа за електронни сделки след приключването на сесията на фондовия индекс „Nasdaq” инвеститори буквално разпродадоха книжата на компанията.

НАЙ-ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ севернокорейски дипломат в Италия е избягал и се укрива. Това заяви южнокорейски депутат след заседание при закрити врата на южнокорейски парламентаристи с представители на южнокорейското разузнаване. Става дума за изпълняващия длъжността посланик на Пхенян в Рим Джо Сон-гил. Неговото назначение трябвало да приключи в края на ноември. Той избягал обаче от мисията на Пхенян в Рим в началото на ноември и оттогава се укрива със съпругата си, разказа пред журналисти южнокорейският депутат Ким Мин-ки.

Броят на жертвите от железопътната катастрофа в Дания нарасна на 8, съобщи датската полиция. Ранените са около 15 души. Загиналите са пет жени и трима мъже. Катастрофата стана на 18-километров пътен и железопътен мост, свързващ двата най-големи датски острова. Телата на жертвите все още не са идентифицирани, каза полицейският говорител.