ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1210

 

КРАЙНОДЯСНАТА ПАРТИЯ “Лига” постигна в неделя победа на регионални избори в Италия, смятани за тест преди евроизборите през пролетта. “Лигата”, която управлява Италия заедно с антисистемното Движение “Пет звезди”, но води предизборна кампания срещу коалиционните си партньори в Абруцо, спечели 28 процента от гласовете в тази централна област и така удвои резултата си от парламентарните избори през март 2018 г. Дясната коалиция, включваща “Лигата”, формацията на Силвио Берлускони “Напред Италия” и малката крайнодясна партия “Италиански братя” получи общо 48 процента от гласовете.

СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ИРАНЦИ излязоха по улиците на Техеран и други градове в Иран, за да отбележат 40 години от революцията през 1979 г., предаде Асошиейтед прес.
След дни на улични сражения на 11 февруари 1979 г. иранската армия престана да оказва съпротива на революционерите, които установиха контрол над Иран. Правителството на шаха Мохамед Реза Пахлави подаде оставка, а аятолах Рухола Хомейни обяви Иран за ислямска република. Голямо множество се събра вчера в центъра на Техеран и на площад “Азади”, развявайки ирански знамена и скандирайки лозунга “Смърт за Америка”, традиционен за антиамериканските прояви в Иран.

Всичко на куп в PINTERES

ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ деца са използвани като войници във въоръжени конфликти по света, алармира Фондът на ООН за децата (УНИЦЕФ), цитиран от ДПА. Деца, живеещи край продължителните конфликти в Южен Судан, Централноафриканската република, Конго, Сомалия, Сирия и Йемен биват въвличани от противостоящите страни в насилието. Момчета и момичета в училищна възраст също така са използвани като войници или помощници на въоръжени групировки в Афганистан, Мали и Мианмар

ВЕНЕЦУЕЛА ще насочи средства към закупуване на съвременни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана. Това заяви президентът Николас Мадуро при откриването на ученията “Ангостура 200” в щата Миранда, предаде ТАСС. Ще насочим достатъчно средства, за да получат войниците и бойците ни най-съвременното оръжие, за да има Венецуела противовъздушни и противоракетни системи за отбрана, каза той. Ученията в чест на 200-годишнината от Ангостурския конгрес, на който е провъзгласена независимостта на Венецуела, започнаха вчера в щата Миранда. Те ще продължат до 15 февруари на фона на политическата криза в страната.

ИЗПЪЛНЯВАЩИЯТ длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан пристигна в Афганистан, за да се срещне с американски командири и афганистански лидери, включително президента Ашраф Гани, на фона на усилията за постигане на мир с талибаните.