ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1907

 

ДВЕТЕ БОМБИ, избухнали в района на катедрала на остров Джоло в южната част на Филипините, са отнели живота на най-малко 20 души, а ранените са 81, предаде Асошиейтед прес, цитирайки местната полиция. Загинали са петима войници и 15 мирни граждани. По-рано беше съобщено, че са загинали 27 души, но полицията обясни, че някои от телата са били преброени два пъти. Ранени са най-малко 14 войници, двама полицаи и 65 мирни граждани, показва последната равносметка. Според силите за сигурност първата бомба е избухнала в катедралата на остров Джоло по време на неделната литургия. Втората е избухнала около минута по-късно извън обекта, след като правителствените сили се притекли на помощ на пострадалите.

НАЙ-МАЛКО 68 ДУШИ загинаха и 47 бяха ранени при наводнения и свличания на земни маси в индонезийската провинция Централно Сулавеси. Наводненията бяха причинени от продължителни дъждове, поради които се наложи да бъде изпусната водата от дига, намираща се на около 30 км от административния център на провинцията град Макасара.

ДУЗИНА РАБОТНИЦИ в един от клубовете за голф на президента Доналд Тръмп в щата Ню Йорк, които пребивават в САЩ нелегално, са били уволнени този месец, въпреки че мениджърите са знаели за положението им от години. Това каза адвокат на работниците, цитиран от Асошиейтед прес.

ПОВЕЧЕТО ГЕРМАНЦИ подкрепят идеята да се наложи ограничение на скоростта по германските магистрали като мярка за борба с климатичните промени. 52% от запитаните искат да бъде въведена максимална скорост от 120 до 140 км/ч, показва проучването на института “Емнид”, публикувано вчера във в. “Билд ам зонтаг”. Не всички обаче са съгласни с плановете. “Принципът на свободата се е самодоказал. Който иска да кара със 120, нека кара със 120, а тези, които искат да шофират по-бързо, нека го правят.

ПАПА ФРАНЦИСК предупреди 600 000 богомолци, събрали се в Панама за Световните дни на младежта, да не се поддават на изкушението да живеят във виртуалния свят на интернет. “Не е достатъчно да си по цял ден в мрежата, за да се чувстваш признат и обичан”, заяви папа Франциск.