ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1744
A Highlands County Sheriff's SWAT vehicle is stationed in front of a SunTrust Bank branch, Wednesday in Sebring, Fla., where authorities say five people were killed in a shooting.

 

„2019 Г. НЯМА ДА БЪДЕ толкова добра колкото 2018-та”, прогнозира пред NOVA Кристалина Георгиева, която от началото на февруари ще заеме поста президент на Групата на Световната банка. „Търговското напрежение между Китай и САЩ вече дава отражение върху настроението на инвеститори и потребители. Имаме затягане на коланите, а това не е добре за растежа. Това са двете големи икономики. Има финансов стрес – лихвите започват да се качват нагоре и това поражда страх от сриване на пазари, особено в по бедните страни”, подчерта Георгиева, като предупреди, че конфликтите в глобалната търговия ще засегнат повече по-слабите и бедни страни.

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ЦЕНТЪР за анализ на тероризма “Джейн” обяви, че за цялата 2018 г. е регистрирал по света общо 15 321 атаки, извършени от недържавни въоръжени групировки, които са причинили смъртта на общо 13 483 души.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ съобщи, че е решила вчера да изпрати мотивирани становища до България, Кипър, Гърция, Латвия, Холандия, Словения и Испания за неизпълнение на правилата за защита на данните, както и до Чехия и Португалия, за да ги прикани настоятелно да приключат въвеждането на изискванията.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ съобщи вчера, че е решила да предприеме по-нататъшни действия по наказателната процедура срещу България заради закона за марките и географските означения от 1 септември 1999 г. От 2008 г. насам България поддържа национален регистър на географските означения за селскостопански стоки и храни. Според комисията националната закрила на географските означения не е съвместима с правото на ЕС за схемите за качество на селскостопанските стоки и храни.

ГОТВАЧ В ДЮНЕРДЖИЙНИЦА в Одрин е арестуван, след като тялото на дъщеря му било открито нарязано на парчета. Хасан Услу се заподозрян за убийството на 32-годишната си дъщеря Дидем, която е била денс танцьорка.

ПЕТИМА ДУШИ ЗАГИНАХА при стрелба в банка в американския щат Флорида. Нападателят сам се обадил на полицията, за да съобщи за жертвите, предава  CNN. 21-годишният стрелец, който, се барикадирал в банка Suntrust, наредил на хората на легнат на земята и почнал да стреля. Предал се на полицията, след като офицерите щурмували банката.