ПО КОМЕНТАРИТЕ (ЗА ИЗТРЕБИТЕЛИ) ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ… ЗАЩО СПОРОВЕТЕ СА БЕЗСМИСЛЕНИ, НАИВНИ И ЛОБИСТКИ

0
1476

Изборът на изтребител Ф16 вече е направен, ще има преговори. Но скандалите са показателни, че българското общество е инфантилно, а медии и политици са готови на всичко да се сложат на когото трябва.

Споровете в политиката и из интернет за избор на изтребител стигнаха до лудост. Политически запалянковци се замеряха с аргументи за дължина на полета, скорост и въоръжения и прочее.

Този избор се превърна в политическа схватка, за която видът изтребител е само повод. Има хора без никакво отношение към военна техника, за които обаче е въпрос на чест и вътрешно удовлетворение България да избере американският изтребител Ф16. Някои управляващи с изказвания в полза на американските изтребители искаха да засвидетелстват, че са евроатлантици и приятели на САЩ. Всяко отклонение от тази позиция те заклеймяват като теглене към Русия и лобиране за изтребител „Грипен”. А за „Грипен” говорят, сякаш е руски изтребител, а не шведски и като за израз на корупция…

Политическите им противници пък искат изтребител „Грипен”, само да не е американски, да е обратното. И обясняват колко е скапан, стар и прочее Ф16.

Напомня караница в детската градина.

Лобирането за един или друг изтребител светкавично се пренесе от коридорите на властта в медиите и социалните мрежи.

Досега в e-vestnik не пуснахме нито един коментар в полза на този или онзи. Не лобираме за никого. Пуснахме коментар още преди 10 години, когато за пръв път се заговори за купуване на изтребител. И каквото написахме тогава, това стана: „…И сигурно ще има страшен вой – защо такива изтребители, а не онакива…” (виж тук).

А отвсякъде валяха „експертни” анализи за изтребители. Някой написал във Фейсбук, че Ф16 бил като „Голф 4”, а „Грипен“ като „Опел Астра”. Да се разплачеш… Пък въоръжения, пък стандартите на НАТО и т. н. Цветанка Ризова в предаването си с бивш военен министър зададе въпрос за хеликоптерите „Кугър” като алтернатива на изтребител…

Само че всички споровете за Ф16 или „Грипен” до голяма степен бяха безсмислени. Защо?
С 8 изтребителя Ф16 или с 10 „Грипен” – все тая. За сравнение – Турция има над 300 бойни самолета (без транспортни, логистични и тренировъчни). Гърция има около 230 – може би да противостои на съюзника си от НАТО Турция…

Слава Богу Турция и Гърция не са врагове на България като преди. Макар и преди да поддържахме добри съседски отношения от двете страни на Желязната завеса.

А сегашният ни потенциален враг е Русия. Там са хиляди самолети и ракети. На тях ли ще противостоим с 20-30 изтребителя?

От тази гледна точка какви изтребители са нужни на България?

Само и единствено за помощ при случаи на тероризъм, отвлечен граждански самолет, за патрулиране при нарушение на въздушното пространство и др. подобни. Не и за бойни действия. (Впрочем, преди 15 години нарязаха за скрап и някои чисто нови МИГ23. Те не ставаха ли за патрулиране поне?).

България е бедна страна, не е в състояние да води въздушни боеве, не може да се мери с който и да е съперник, освен с някои малки балкански държави.

Затова споровете за „Грипен” и Ф16 са абсурдна запалянковщина и лобиране.

Както каза Борисов от Брюксел през декември, „предишните” купували само транспортни самолети без въоръжение, „колкото да натоварят генералния щаб и да бягат”. А той щял да купи изтребители, които „да влизат във военни действия и да надделяват”.

Изказванията му напомнят един виц за самия него – Веднъж Бойко Борисов свалил бомбардировач, като го посочил с пръст и казал „Бум!”.

Иван БАКАЛОВ

http://e-vestnik.bg/